Rusul Oleg Y. Tinkov avea o avere de peste 9 miliarde de dolari în noiembrie anul trecut, fiind cunoscut ca unul dintre puținii magnați din Rusia care au reușit prin forțe proprii, după ce și-a construit imperiul de afaceri în afara industriilor energetice și miniere care au reprezentat terenurile de joacă ale cleptocrației rusești.
Apoi, luna trecută, Tinkov, care este fondatorul uneia dintre cele mai mari bănci din Rusia, a criticat războiul din Ucraina într-o postare pe Instagram. A doua zi, a spus el, administrația președintelui Vladimir Putin i-a contactat pe directorii săi și i-a amenințat că va naționaliza banca, dacă aceștia nu rup legăturile cu el. Săptămâna trecută, Tinkov și-a vândut participația de 35% pe care o deținea în companie unui miliardar rus din industria minieră, în ceea ce el descrie ca fiind o „vânzare disperată, o vânzare de foc”, care i-a fost impusă de Kremlin.
„Nu am putut discuta despre preț”, a spus Tinkov. „A fost ca o luare de ostatici – accepți ceea ce ți se oferă. Nu am putut negocia”, a precizat magnatul rus.
Tinkov, în vârstă de 54 de ani, a vorbit duminică cu The New York Times prin telefon, dintr-o locație pe care nu a vrut să o dezvăluie, în primul său interviu de când Vladimir Putin a invadat Ucraina.
Acesta a declarat că a angajat gărzi de corp după ce mai mulți prieteni cu contacte în serviciile de securitate rusești i-au spus că ar trebui să se teamă pentru viața sa și a glumit spunând că, deși a supraviețuit leucemiei, poate că „Kremlinul mă va ucide”.
A fost o întorsătură rapidă și zguduitoare a norocului pentru un miliardar care de mulți ani a evitat să se pună rău cu Vladimir Putin, prezentându-se, în același timp, ca fiind independent de Kremlin. Căderea sa subliniază consecințele cu care se confruntă membrii elitei ruse care îndrăznesc să se ridice împotriva președintelui Putin și ajută la înțelegerea motivului pentru care nu a existat decât tăcere din partea oamenilor de afaceri care, potrivit lui Tinkov, sunt îngrijorați de impactul războiului din Ucraina asupra stilului lor de viață și a portofelelor lor.
Tinkov a afirmat că multe dintre cunoștințele sale din elita de afaceri și guvernamentală i-au spus, în privat, că sunt de acord cu el, „dar tuturor le este frică”.
În cadrul interviului acordat publicației americane, Tinkov s-a pronunțat mult mai ferm împotriva războiului declanșat de Putin decât oricare alt magnat rus important.
„Mi-am dat seama că Rusia, ca țară, nu mai există”, a spus Tinkov, prezicând că Vladimir Putin va rămâne la putere mult timp. „Am crezut că regimul Putin este rău. Dar, desigur, nu aveam nicio idee că va lua o asemenea amploare catastrofală”, a precizat acesta.
Kremlinul nu a răspuns la o solicitare de comentarii pe acest subiect, precizează The New York Times.
Tinkoff, banca pe care Tinkov a înființat-o în 2006, a negat modul în care magnatul a descris evenimentele și a precizat că nu au existat „amenințări de niciun fel împotriva conducerii băncii”. Instituția bancară, care a anunțat joia trecută că Tinkov și-a vândut întreaga participație pe care o avea în companie unei firme conduse de Vladimir Potanin, un magnat al mineritului apropiat de Vladimir Putin, a părut, astfel, să se distanțeze de fondatorul său.
„Oleg nu a mai fost la Moscova de mulți ani, nu a participat la viața companiei și nu a fost implicat în nicio afacere”, a precizat Tinkoff, într-un comunicat de presă.
Oligarhul rus a avut probleme și în Occident. Anul trecut, el a fost de acord să plătească 507 milioane de dolari pentru a soluționa un caz de fraudă fiscală în Statele Unite.
În martie, Marea Britanie l-a inclus pe lista de sancțiuni adoptate împotriva elitei ruse a afacerilor. „Acești oligarhi, acești asasini plătiți și aceste companii sunt complici la uciderea unor civili nevinovați și este corect ca ei să plătească prețul”, a declarat atunci ministrul britanic de externe, Liz Truss.
Cu toate acestea, Tinkov este considerat, în afaceri, ca fiind un rar pionier rus, modelându-și capitalismul nonconformist după modelul lui Richard Branson și transformându-se dintr-un producător ireverențios de bere în fondatorul uneia dintre cele mai sofisticate bănci online din lume. El spune că nu a pus niciodată piciorul la Kremlin și că l-a criticat ocazional pe Putin.
Dar spre deosebire de magnații ruși care, cu ani în urmă, s-au delimitat de Vladimir Putin și acum trăiesc în exil, cum este fostul magnat al petrolului Mihail B. Hodorkovski sau antreprenorul tehnologic Pavel Durov, Tinkov a găsit o modalitate de a coexista cu Kremlinul și de a câștiga miliarde – cel puțin până pe 19 aprilie.
Atunci, Tinkov a publicat pe Instagram o postare emoționantă împotriva războiului, numind invazia „nebună” și ridiculizând armata Rusiei. „Nu văd niciun beneficiar al acestui război nebun! Oameni și soldați nevinovați mor. Generalii, trezindu-se din mahmureală, și-au dat seama că au o armată de rahat”, a scris magnatul. „De ce am avea o armată bună”, a întrebat el, „dacă orice altceva este disfuncțional în țară și împotmolit în nepotism, servilism și slugărnicie?”.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina