„Când cineva mă întreabă cum să punem capăt acestor crime de lungă durată în teritoriile ocupate, nu pot răspunde decât: «Furnizați Ucrainei arme pentru a elibera aceste teritorii»”, a declarat pentru AFP, la Stockholm, Oleksandra Matviiciuk, avocat pentru drepturile omului, care conduce Centrul pentru Libertăți Civile din Kiev.
„Este o situație ciudată pentru mine și un semn clar [că] ceva [este] în neregulă cu întregul sistem internațional atunci când un avocat pentru drepturile omului cere [sisteme] de apărare antiaeriană”, a precizat Oleksandra Matviiciuk.
Dar, a spus ea, „trebuie să prevenim noi daune asupra infrastructurii civile critice”.
„Avem nevoie de sisteme de apărare antiaeriană. Avem nevoie de alte tipuri de instalații militare care să ne ajute să ne protejăm cerul”, a mai spus laureata Premiului Nobel pentru Pace.
Matviiciuk a punctat că dreptul internațional – arma ei obișnuită pentru apărarea drepturilor omului – nu mai este eficient.
„Acum nu mai am niciun instrument legal care să poată opri atrocitățile rusești, deoarece Rusia ignoră în mod public dreptul internațional și toate deciziile organizațiilor internaționale”, a declarat avocata de 39 de ani.
De asemenea, Ucraina are nevoie urgentă de asistență umanitară pentru a „rezista acestei ierni foarte grele”, a spus ea, menționând că tocmai a trecut de trei zile fără curent electric sau căldură în locuința ei din Kiev.
Centrul pentru Libertăți Civile a primit Premiul Nobel pentru Pace anul acesta, alături de avocatul belarus pentru drepturile omului Ales Bialiatski și de organizația rusă pentru drepturile omului Memorial, pentru „efortul lor remarcabil de a documenta crimele de război, încălcările drepturilor omului și abuzurile de putere”.
Matviiciuk a declarat că organizația sa, înființată în 2007, urmărește acum „obiectivul ambițios de a documenta fiecare crimă de război” comisă de forțele ruse pe teritoriul Ucrainei.
„Acum avem o bază de date care include mai mult de 24.000 de episoade de crime de război”, a declarat avocata.
Această muncă este extrem de obositoare, a spus ea, atât în ceea ce privește efortul necesar pentru a aduna informații în țara devastată de război, cât și în ceea ce privește prețul pe care stafful său îl plătește pentru acest efort.
„Noi documentăm durerea umană și asta este foarte greu”, a explicat Matviiciuk.
Ea a deplâns, de asemenea, ceea ce a numit un „decalaj în ceea ce privește tragerea la răspundere”, în condițiile în care sistemul juridic național este supraîncărcat, iar Curtea Penală Internațională investighează doar „cazuri selecte”.
„O întrebare pe care mi-o pun [este]: «Pentru cine documentăm toate aceste crime de război?»”, a spus Matviiciuk.
„Cine va oferi o șansă la justiție pentru sute de mii de victime ale crimelor de război?”, a adăugat ea, subliniind că întrebarea nu este una retorică.
Matviiciuk a spus că „războiul a transformat oamenii în numere”, pe măsură ce amploarea atrocităților a devenit copleșitoare.
„Trebuie să redăm oamenilor numele lor și numai justiția poate face acest lucru”, a subliniat Matviiciuk.
Aceasta a transmis și săptămâna trecută un mesaj inedit, cerând Red Bull să părăsească piața rusă.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina