Olena Zelenska este luată cu regularitate ca ţintă, de la începutul Războiului din Ucraina, în campanii de dezinformare proruse.

Ea este vizată de atacuri virulente pe reţele de socializare, în care este acuzată de deturnarea banilor de la Uniunea Europeană (UE).

X-ul respectiv o acuză pe Olena Zelenska de faptul că a cumpărat un Bugatti Tourbillon, facturat cu 4,5 milioane de euro, cu bani trimişi de UE.

Însă mai multe elemente îndeamnă la prudenţă în aceste postări virale, scrie site-ul.

Pretinsa factură, cu detaliile cumpărării, nu precizează de exemplu deviza în care s-a efectuat tranzacţia.

Adresa cumpărătoarei atrage de asemenea atenţia.

Această adresă, la Neuilly-sur-Seine, în regiunea pariziană, este aceeaşi cu a vânzătorului.

„Nu doar că menţiunile legale obligatorii nu apar pe factură, ci preţul vehiculului este greşit, preţul opţiunilor şi descrierea lor sunt inexacte şi incoerente, harta grafică este depăşită, iar Grupul Car Lovers nu ar fi permis niciodată editatea unui astfel de document”, subliniază grupul Car Lovers, care exploatează concesiunea pariziană a Bugatti și care ar fi făcut vânzarea.

Grupul dezminte şi precizează că este vorba despre un „fake news” pe contul său de Instagram.

Bugatti Tourbillon

Grupul Car Lovers anunţă că a fost „victima mai multor infracţiuni penale” şi „dezminte ferm totodată existenţa acestei tranzacţii”.

El anunţă că a „sesizat deja justiţia cu privire la faptele expuse prin depunerea unei plângeri penale cu privire la fals, uz de fals, uzurpare de identitate şi defăimare”.

Pe de altă parte, RFI scrie că zeci de navigatori pe internet afirmă în mod greşit pe reţele de socializare că prima-doamnă ucraineană şi-a cumpărat maşina în timpul unei vizite în Franţa, cu ocazia marcării a 80 de ani de la Debarcarea din Normandia.

Această informaţie falsă, însoţită de documente falsificate, vizează să-l discrediteze pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi pe familia sa, atât în Ucraina, cât şi în Occident, potrivit postului francez.

Acest zvon a apărut pe un site „misterios”, „Vérité Cachée”.

Aşezarea în pagină, ilustraţiile şi un „prompt”, un răspuns afişat de către inteligenţa artificială (AI) la comanda unui navigator – arată că majoritatea conţinuturilor sunt generate de AI.

O căutare în sursă deschisă după numele domeniului folosit de „Vérité Cachée” arată că site-ul a fost înregistrat recent, la 22 ianuarie 2024 cu scopul de a lansa şi credibiliza această informaţie falsă despre Olena Zelenska, potrivit RFI.

Această informaţie falsă se găseşte, de asemenea, pe canale Telegram rusofone cu legături directe cu propaganda Kremlinului.

În articolul respectiv, autorul publică pe post de elemente doveditoare fotografia unei facturi semnate de Bugatti şi o pretinsă mărturie video a unui pretins angajat al mărcii de maşini de lux.

Cele două documente sunt false. Ele conţin greşeli grosolane, de exemplu, „Neuilly-sur-Seine” este scris cu un singur „l”, iar grupul a dezminţit.

Analiza răspândirii acestor documente false arată că conturi ale propagandei proruse au „viralizat” această informaţie falsă.

Acest „deep fake” şi factura falsificată fac parte dintr-o vastă campanie de dezinformare care încearcă, de luni întregi, să diabolizeze familia lui Volodimir Zelenski în Ucraina şi în Occident.

Olena Zelenska a mai fost acuzată în mod fals că a cumpărat bijuterii în valoare de un milion de euro, la New York.

Volodimir Zelenski a fost acuzat, la rândul său, tot în mod fals că şi-a cumpărat vile şi iahturi de lux.

 
 

Urmărește-ne pe Google News