Kremlinul a anunțat, pe 17 iulie, că se retrage din acordul pentru exportul cerealelor prin Marea Neagră. Oficial, acordul încheiat anul trecut, care fusese extins de mai multe ori, a fost sistat pentru că „Occidentul nu a îndeplinite mai multe condiții pentru prelungirea sa”.

Anunțul a venit, însă, după ce Moscova a acuzat Ucraina că a atacat podul din Crimeea cu drone.

Inițiativa de la Marea Neagră privind cerealele, negociată de Turcia și ONU, convenită pentru prima dată în iulie 2022 și prelungită ulterior de mai multe ori, a permis exportul a peste 32 de milioane de tone de cereale ucrainene, atenuând criza alimentară globală.

Un acord separat facilita circulația alimentelor și îngrășămintelor rusești, pe fondul sancțiunilor occidentale.

Ieșirea Moscovei din acord înseamnă „dizolvarea Centrului Comun de Coordonare din Istanbul” și ridicarea „garanțiilor de siguranță a navigației”, a precizat, ulterior, Kremlinul.

Miercuri, 19 iulie, Vasil Bodnar, ambasadorul Ucrainei în Turcia, a expus planul Kievului de a transporta cereale prin apele teritoriale ale României şi Bulgariei. „Rusia a declarat că nu garantează securitatea. Şi asta înseamnă că vor trage în porturi, infrastructură şi, eventual, nave. Acesta este riscul”, a declarat diplomatul.

Pe acest fond, „al ingerințelor româno-bulgare”, s-au purtat discuțiile în studioul Russia 1, între realizatoarea Olga Skabeeva și parlamentarul Piotr Tolstoi, 54 de ani, vicepreședinte al Dumei de Stat.

Schimbul de replici:

  • Olga Skabeeva: Suntem gata să pornim război cu Turcia. Erdogan revendică un control la Marea Neagră.
  • Piotr Tolstoi: Olia, nu vom intra în război cu Turcia.
  • Olga Skabeeva: Dar Bulgaria și România? Îi putem, totuși, lovi.
  • Piotr Tolstoi: Olia, îi putem lovi, dar trebuie să terminăm mai întâi în Ucraina, să nu fim necugetați și prea încrezători.

Tolstoi a mai spus că „Bulgaria și România sunt baze NATO“, iar „coasta Bulgariei este plină de cetățeni ai noștri”, dar că, în același timp, cele două „nu sunt țări cu care trebuie să fim delicați”.

Urmărește-ne pe Google News