Reamintim, doar 48% dintre angajatorii din România au operat modificări în REVISAL până pe 5 februarie, după cum declara de curând Dumitru Costin, liderul Blocului Național Sindical (BNS). Acest lucru face ca peste 2 milioane de angajați să se trezească cu lefuri mai mici cu 20%.
Angajații au nevoie de o majorare a salariului brut cu 20% pentru a nu fi puși în situația de a pleca acasă cu mai puțini bani. Această majorare este, la rândul ei, necesară după trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat.
„Companiile pot să acorde bonusuri angajaţilor până pe data de 31 martie. Până la această dată, ei vor trebui să vină cu actele adiţionale, cu actele de muncă să le introducă în REVISAL şi atunci, obligatoriu, vor trebui să transforme cheltuiala totală a angajatorului de anul trecut în noul brut. Ştim că preferă din punct de vedere fiscal să ofere bonificaţii”, a declarat Olguţa Vasilescu.
Aceasta sugerează că firmele s-ar baza ca ordonanța care instituie ”revoluția fiscală” să pice în Parlament. „Oricum, cine se aşteaptă ca această Ordonanţă să pice, se înşală. Nu se mai pune problema să ne întoarcem la ce a fost anul trecut”, a mai declarat ministrul Muncii.
Numai că ordonanța care instituie ”revoluția fiscală” nu are șanse să fie respinsă de Parlament. De altfel, Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor declara recent că trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat s-a făcut pentru a salva sistemul de pensii. O respingere a ordonanței ar însemna întoarcerea la situația anterioară, ceea ce ar însemna că fondul să pensii să primească anual de la bugetul de stat între 15 și 18 miliarde de lei.
Majorarea brutului este mai bună pentru salariați
Problema este că este mai bine pentru angajat ca salariul brut să crească cu 20%. În caz contrar, dacă se bazează doar pe primirea de bonusuri, compania la un moment dat ar putea să nu le mai acorde. Ceea ce ar echivala cu scăderea venitului net cu 20%.
Libertatea a scris încă de la începutul acestui an de tertipurile la care recurg companiile pentru a nu majora salariile brute ale angajaților odată cu trecerea contribuțiilor la angajat.
Pe de altă parte, Avocatul Poporului încă analizează atacarea la Curtea Constituțională a trecerii contribuțiilor la angajat, dar instituția condusă de Victor Ciorbea dă vina pe sindicaliști că nu i-au trimis toate informațiile solicitate.