Șeful Statului Major al armatei ruse, generalul Valeri Gherasimov, a fost acuzat că a prezentat rapoarte eronate în primele zile ale incursiunii militare ucrainene din regiunea Kursk, inclusiv în ședința Consiliului de Securitate convocată miercurea trecută de Vladimir Putin.

Gherasimov, responsabil de strategia de război împotriva Ucrainei, i-a spus liderului de la Kremlin că se confruntă cu o forță de 1.000 de soldați inamici.

Cu o expresie nemulțumită, Skabeeva a vrut să știe de ce nu se potrivesc cifrele publicate de Kremlin. „Ministerul Apărării a spus că 280 de soldați ai armatei ucrainene au fost distruși ziua trecută. Cu o zi înainte, alți 660 de soldați au fost uciși… Am o întrebare despre asta”, i-a spus moderatoarea intervievatului ei, jurnalistul Sașa Koț, 45 de ani, corespondent de război pentru Komsomolskaia Pravda.

„Cât de mare este forța ucraineană care operează în țara noastră? Câți dintre ei sunt în Rusia, când aproape 1.000 de soldați ai armatei ucrainene au fost distruși în doar două zile?”, întreabă Skabeeva.

Dacă doar 1.000 de ucraineni ar fi efectuat atacurile și în jur de 1.000 de ucraineni au fost uciși recent, „ofensiva ar fi trebuit să se încheie cu mult timp în urmă”. Dar, în schimb, armata ucraineană a continuat să avanseze.

Interlocutorul devine vizibil nervos. „Cred că numărul 1.000 citat de Gherasimov a fost doar forța de invazie”, a încercat el să-l apere pe șeful armatei.

Presa de opoziție rusă relatează că Ghrasimov ar fi mințit în mod deliberat publicul și pe președinte și a minimalizat amploarea atacului ucrainean pentru a-și ascunde propriile eșecuri.

Este foarte probabil ca ambele afirmații ale generalului să fie incorecte: au fost implicați semnificativ mai mult de 1.000 de ucraineni. Și semnificativ mai puțin de 1.000 au fost uciși.

Olga Skabeeva a fost sancționată de Uniunea Europeană, Marea Britanie și SUA din cauza rolului ei în răspândirea propagandei Kremlinului. Anul trecut, în iulie, „Păpușa de fier a lui Putin” a sugerat lansarea unui atac asupra României și Bulgariei.

Ministerul rus al Apărării a declarat, luni, într-un comunicat, că a împiedicat „tentativele de pătrundere” ale „grupurilor mobile de vehicule blindate” inamice în apropierea oraşelor Tolpino, Jouravli şi Obchtchi Kolodez, situate la aproximativ 30 de kilometri în linie dreaptă de Ucraina.

Ca răspuns la acest atac, Rusia a trimis întăriri şi a introdus un regim „antiterorist” în trei regiuni limitrofe Ucrainei, inclusiv la Kursk.

Rusia a anunţat, sâmbătă, că a evacuat 76.000 de persoane din zona afectată de incursiune către „locuri sigure”.

Urmărește-ne pe Google News