De la destrămarea URSS și până în prezent, în niciun moment nu a fost mai greu să fii oligarh rus decât în ultimii trei ani. Războiul economic început cu vestul ca urmare a anexării Crimeei a lovit puternic în cei mai bogați oameni din Rusia. UE și SUA le-au blocat conturi, le-au „înghețat” acțiuni, iar unii au chiar interdicție să călătorească acolo unde au afaceri, dar unde merg și să se distreze. Au fost astfel forțați să jongleze dependența parțială de Occident cu dependența totală de Vladimir Putin, președintele Rusiei.

Vladimir Putin candidează pentru un nou mandat de președinte, în cadrul alegerilor prezidențiale din Rusia, care se desfășoară pe 18 martie. În fiecare zi, până la deschiderea urnelor, Libertatea.ro vă prezintă un material despre viața și ascensiunea la putere a liderului de la Kremlin, precum și detalii despre acest scrutin.

Guvernul american îi definește drept oligarhi pe indivizii care au o avere estimată de peste un miliard de dolari. În Rusia, toți și-au dezvoltat averile în anii 90, imediat după dizolvarea Uniunii Sovietice. Unii dintre ei au primit acțiuni la diferite companii miniere și petroliere, în schimbul împrumuturilor date unui stat care avea nevoie disperată de capital. S-au legat, astfel, indisolubil de statul rus și au prosperat datorită lui și a conducătorilor care s-au succedat de-a lungul timpului.

Din 1999, miliardarii țării au fost nevoiți să colaboreze cu un nou lider: Vladimir Putin. Noul președinte a fost el însuși protejatul unui oligarh. Boris Berezovski l-a susținut pe Putin deoarece l-a considerat un lider lipsit de personalitate și ambiție, ușor de manevrat. Timpul l-a contrazis, așa că Berezovski a devenit un oponent politic al lui Putin. În 2013, omul de afaceri a fost găsit mort în casa lui din Marea Britanie.

Peste o săptămână, Vladimir Putin se pregătește să obțină al patrulea mandat de șef al statului. Din calculele sale electorale nu pot lipsi oligarhii, care, după însuși președintele, sunt cele mai influente personaje. Aportul lor a contat de fiecare dată la alegerile din trecut. Doar că, de data aceasta, situația este mai complicată din cauza tensiunilor economice cu vestul, care au grevat averile oligarhilor ruși.

Pe 21 decembrie 2017,  președintele rus Vladmir Putin s-a întâlnit cu cei mai importanți oameni de afaceri la Kremlin. Averea cumulată a tuturor celor prezenți la discuții era de 213 miliarde de dolari, aproape cât bugetul federal al Rusiei. Până de curând, astfel de întâlniri aveau loc o dată pe an, dar cea din decembrie a fost a treia din 2017, conform Al Jazeera. Gestul a fost văzut drept o tentativă a lui Putin de a-și asigura loialitatea afaceriștilor.

Din cauza sancțiunilor repetate impuse de către Uniunea Europeană și SUA, unii analiști spun că apropierea de Vladimir Putin, până acum cea mai importantă calitate a unui oligarh, începe să devină o vulnerabilitate. Reuters a relatat recent că, înainte de februarie 2018, când Statele Unite ale Americii au anunțat o nouă serie de măsuri punitive, oligarhii au încercat să apară cât mai rar la evenimentele Kremlinului, pentru a nu fi ținte ale sancțiunilor din cauza asocierii lor cu Putin.

În ianuarie, Administrația Trump a publicat o listă cu 114 politicieni și 96 de oligarhi care au legături solide cu Kremlinul. Dmitry Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin, a descris acțiunea drept una ostilă și a acuzat că este o tentativă directă și evidentă de a influența alegerile prezidențiale din Rusia.

• Cei mai bogați cinci oameni din Rusia:
1. Aleksey Mordashov – Este cel mai bogat om din Rusia, cu o valoarea estimată de Forbes la 19.6 miliarde de dolari. Are acțiuni la cea mai mare companie de turism din lume, TUI Group, și deține mine de aur și firme de inginerie. După publicarea listei de către Departamentul american de Stat, un purtător de cuvânt al său a declarat că afaceristul nu este implicat în politică și că firmele sale nu au căutat niciodată ajutorul statului. Potrivit Financial Times, el ar fi petrecut o bună bucată din luna noiembrie în SUA, unde a făcut eforturi pentru a nu fi inclus pe listă.
2. Vladimir Lisin – avere estimată la 19 miliarde de dolari. În anul 2010 a fost declarat cel mai bogat om din Rusia. Are acțiuni la compania Novolipetsk, care produce oțel, dar controlează și Universal Cargo Logistics Holding. Miliardarului nu-i place să atragă atenția publicului și are apariții rare în presă. Una dintre puținele sale extravaganțe este reprezentată de un castel din secolul XVI, din Marea Britanie, care are 13 dormitoare
3. Leonid Mikhelson – avere estimată la 18,1 miliarde de dolari. A fondat și conduce o companie care se ocupă de gaze naturale, Novatek, și mai controlează compania Sibur, specializată în procesarea substanțelor petrochimice. Cotidianul New York Times a realizat o amplă investigație despre cum Mikhelson a reușit să-și cumpere și să înregistreze un avion privat în SUA, acțiune care, potrivit legii, necesită cetățenie americană. Omul de afaceri a folosit un lanț de intermediari care se termină cu Banca americană din Utah.
4. Vladimir Potanin – avere estimată la 16,5 miliarde de dolari.  Deține 30% din compania minieră Norilsk Nickel și acțiuni în diverse firme de asigurări, media, agricultură, inginerie și petrol. Numele său a apărut săptămâni la rând în presa internațională după ce miliardarul a divorțat. Soția sa a plecat în Marea Britanie, l-a acuzat că a abuzat-o în timpul căsniciei și a dezvăluit că Potanin își ascunde averea printr-o rețea de firme offshore.
5. Andrey Melnichenkoavere estimată șa 16,4 miliarde de dolari. Deține majoritatea acțiunilor într-o companie numită Eurochem, care se ocupă de îngrășăminte, și în compania de minerit SUEK. Are mai multe proprietăți în Marea Britanie și în New York. Este văzut adesea la evenimente mondene din Europa și SUA. Oligarhul este pasionat de iahturi. Cel mai scump pe care l-a cumpărat costă 300 de milioane de dolari.
• Lista completă a oligarhilor ruși, așa cum ea fost ea publicată de către Guvernul SUA:
1. Aleksandr Abramov
2. Roman Abramovich
3. Aras Agalarov
4. Farkhad Akhmedov
5. Vagit Alekperov
6. Igor Altushkin
7. Aleksey Ananyev
8. Dmitry Ananyev
9. Vasiliy Anisimov
10. Roman Avdeyev
11. Petr Aven
12. Yelena Baturina
13. Aleksey Bogachev
14. Vladimir Bogdanov
15. Leonid Boguslavskiy
16. Audrey Bokarev
17. Oleg Boyko
18. Nikolay Buynov
19. Oleg Deripaska
20. Aleksandr Dzhaparidze
21. Leonid Fedun
22. Gleb Fetisov
23. Mikhail Fridman
24. Aleksandr Frolov
25. Filaret Galchev
26. Sergey Galitskiy
27. Valentin Gapontsev
28. Sergey Gordeyev
29. Andrey Guryev
30. Yuriy Gushchin
31. Mikhail Gutseriyev
32. Sait-Salam Gutseriyev
33. Zarakb Iliyev
34. Dmitriy Kamenshchik
35. Vyacheslav Kantor
36. Sanwel Karapetyan
37. Yevgeniy Kasperskiy
38. Sergey Katsiyev
39. Suleyman Kerimov
40. Igor Kesayev
41. Danil Khachatmov
42. German Khan
43. Viktor Kharitonin
44. Aleksandr Klyachin
45. Petr Kondrashev
46. Andrey Kosogov
47. Yuriy Kovalchuk
48. Andrey Kozitsyn
49. Aleksey Kuzmichev
50. Lev Kvetnoy
51. Vladimir Lisin
52. Anatoliy Lomakin
53. Ziyavudin Magornedov
54. Igor Makarov
55. Iskander Makhmudov
56. Aleksandr Mamut
57. Andrey Melnichenko
58. Leonid Mikhelson
59. Yuriy Milner
60. Boris Mints
61. Andrey Molchanov
62. Aleksey Mordashov
63. Vadim Moshkovich
64. Aleksandr Nesis
65. God Nisanov
66. Aleksandr Ponomarenko
67. Sergcy Popov
68. Vladimir Potanin
69. Mikhail Prokhorov
70. Dmitriy Pumpyanskiy
71. Megdet Rakhimkulov
72. Andrey Rappoport
73. Viktor Rashnikov
74. Arkadiy Rotenberg
75. Boris Rotenberg
76. Dmitriy Rybolovlev
77. Ayrat Shaymiyev
78. Radik Shaymiyev
79. Kirill Shamalov
80. Yuriy Sheller
81. Albert Shigabutdinov
82. Mikhail Shishkhanov
83. Leonid Simanovskiy
84. Audrey Skoch
85. Aleksandr Skorobogatko
86. Rustem Sulteyev
87. Aleksandr Svetakov
88. Gennadiy Timchenko
89. Oleg Tinkov
90. Roman Trotsenko
91. Alisher Usmanov
92. Viktor Vekselberg
93. Arkadiy Volozh
94. Vadim Yakunin
95. Vladimir Yevtushenkov
96. Gavril Yushvayev

Citește și: PORTRET| Ascensiunea lui Vladimir Putin. Cum a devenit unul dintre cei mai temuți lideri din lume

 
 

Urmărește-ne pe Google News