„Nu participăm la sancţiuni. Le aplicăm doar pe cele decise de Naţiunile Unite. Cu siguranţă, cetăţenii ruşi pot vizita ţara noastră. Implementăm sancţiuni aprobate de ONU, aşa că dacă cetăţenii ruşi doresc să viziteze Turcia, desigur, pot vizita Turcia. Acum ruşii vin să viziteze Turcia, asta nu este nicio problemă”, a spus Mevlut Cavusoglu.

„Dacă întrebaţi dacă oligarhii pot face afaceri în Turcia, putem evalua (aceste solicitări) dacă sunt conforme cu legea şi cu dreptul internaţional”, a precizat Mevlut Cavusoglu.

Membră a NATO, Turcia are legături strânse atât cu Rusia, cât şi cu Ucraina și s-a alăturat sancţiunilor vizând Moscova.

„În ţara noastră, permitem tot ce este legal şi nu se poate face nimic ilegal. Răspunsul meu este foarte clar. Dar dacă este o situaţie contrară dreptului internaţional, este altceva”, a replicat Mavlut Cavusoglu în faţa întrebărilor insistente privind posibila participare a Turciei la sancţiunile care vizează oligarhii ruşi.

După ce a calificat invazia Rusiei în Ucraina drept „inacceptabilă”, Turcia s-a poziţionat ca un mediator pentru a pune capăt războiului.

„Trebuie să prezentăm o soluţie care să permită ambelor părţi să găsească o ieşire onorabilă, astfel încât să-şi convingă opinia publică şi, în general, pe toată lumea”, a menționat Mevlut Cavusoglu.

Ministrul turc de externe a fost prezent când miniştrii de Externe ai Rusiei şi Ucrainei, Serghei Lavrov şi Dmitro Kuleba, s-au întâlnit în staţiunea turcă Antalya, la începutul lunii martie. Discuţiile respective nu au reuşit să producă niciun rezultat clar.

Sancțiuni dure în SUA și UE împotriva oligarhilor

Administraţia Biden a anunţat pe 4 martie, printr-o informare publicată pe site-ul Casei Albe, sancţiuni dure pentru mai mulţi oligarhi ruşi şi pentru familiile lor, ca reacţie după invadarea Ucrainei de către Rusia.

Statele Unite au impus restricţii de viză unui număr de 19 oligarhi şi 47 de membri ai familiilor lor şi asociaţi, care au fost tăiaţi din sistemul financiar american, bunurile lor din SUA vor fi îngheţate şi proprietăţile lor vor fi blocate.

La 23 martie, Statele membre UE au adoptat primul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, iar lista celor vizați este plină de personaje importante care, potrivit europenilor, au sprijinit într-un fel sau altul acțiunile lui Vladimir Putin împotriva Ucrainei.

UE a sancționat oficial 27 de oameni de afaceri ruși și entități care au susținut decizia de recunoaștere a independenței regiunilor separatiste ucrainene. Vizați de sancțiuni sunt și 351 de parlamentari care au votat pentru aprobarea acestei decizii. Concret, persoanele vizate vor avea conturile și alte active din UE înghețate și accesul interzis în spațiul comunitar.

În plus, blocul comunitar a restricționat posibilitatea Rusiei de a strânge bani de pe piețele financiare europene.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

FOTO: EPA

 
 

Urmărește-ne pe Google News