„Din punctul meu de vedere, pe care îl voi propune în cadrul blocului Pobeda (Victorie), este nevoie de federalizarea Republicii Moldova. Este calea unică, pentru că în Republica Moldova trăiesc oameni cu diferite viziuni, păreri. Chiar şi limba de comunicare este diferită. De exemplu, în Găgăuzia limba de comunicare e rusa. La nordul Republicii Moldova oamenii vorbesc în rusă, în special în Bălţi. Trebuie să facem o federaţie, în cadrul căreia fiecare va avea drepturi, împuterniciri”, a declarat Şor, într-un interviu pentru agenția rusă de stat RIA Novosti.
„Statul înseamnă oamenii, iar federalizarea ne va permite nu doar să întregim ţara, dar va da posibilitatea ca fiecare să se simtă confortabil în această ţară, mai ales din punctul de vedere a limbii de comunicare”, a declarat Şor într-un interviu pentru RIA Novosti.
În opinia sa, modelul de federaţie din Rusia poate fi „un exemplu” pentru Republica Moldova.
„În Elveţia oamenii vorbesc mai multe limbi, dar totul e în regulă. În Federaţia Rusă este o singură limbă de comunicare, dar locuiesc diferite naţionalităţi. Oamenii trăiesc şi muncesc în folosul ţării lor. Asta vrem să facem şi în Republica Moldova. Eu sunt sigur că cei din Transnistria vor fi de acord cu această abordare. Se vor simţi confortabil în cazul federalizării, în condiţia în care Federaţia Rusă va fi mediator”, a declarat Şor.
Ilan Şor a fost condamnat definitiv în 2023 la 15 ani de închisoare pentru fraudă bancară. Oligarhul prorus se ascunde de justiţia din Republica Moldova în prezent în Rusia, unde a venit din Israel.
Pe 14 februarie 2024, oligarhul a declarat pentru presa rusă că nu exclude că s-ar putea muta definitiv în țara condusă de Vladimir Putin, acolo unde se află soţia și copiii săi.
Şor se află pe lista neagră a guvernelor SUA şi Marii Britanii. La fel, el figurează pe listele de sancţiuni impuse inclusiv de Canada şi UE pentru legături cu Kremlinul şi tentative de destabilizare a Republicii Moldova.
El a anunţat la 21 aprilie crearea blocul politic „Pobeda”, al cărui scop este să unească opoziţia prorusă împotriva guvernării proeuropene de la Chişinău.
Şor a spus că formaţiunea va participa la alegerile prezidenţiale şi referendumul din toamna acestui an.
Unul dintre cei mai influenți politicieni din Republica Moldova, Ilan Șor a fost condamnat în 2017 de justiţia de la Chişinău la șapte ani şi șase luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani, fiind acuzat că a furat un miliard de dolari.
Şor a fugit din Republica Moldova în vara lui 2019, odată cu fostul lider democrat, Vladimir Plahotniuc. De acolo, potrivit oficialilor moldoveni, el s-a implicat în politica de la Chişinău, iniţial prin intermediul partidului prorus Șor, declarat neconstituţional între timp, iar ulterior prin intermediul formaţiunilor politice afiliate lui.
Discuţiile despre federalizarea Moldovei au fost iniţiate în 2002. Cel mai mediatizat eveniment a fost pregătirea semnării Memorandumului Kozak, la care urma să participe liderul rus Vladimir Putin.
În preziua semnării, însă, programată pentru 25 noiembrie 2003, preşedintele moldovean Vladimir Voronin a decis să nu-şi pună semnătura pe document, iar Putin şi-a amânat zborul spre Chişinău, aminteşte Ziarul Naţional din Chişinău.
Foto: Facebook Ilan Șor
Mihaita_._ • 25.04.2024, 06:50
Sa o ia ca sibasa nubau viitor in UE, ca daca tot sustin moldoveni ca sub rusi a fost bine si acum e rau, sa le ofere rusii democratie si prosperitate! Ca ei nu vad cum arata toate tarile de sub dominatia Rusiei, ca sunt ca in Evul Mediu
Sfantul_Cuvios_Pafnutie • 24.04.2024, 23:31
Și Ucraina era aia care voia să elimine etnicii români, ai? Nu ne mai zice Șor și pe aia cu eliberarea Moldovei de Vest de sub jugul valah, sau ăla e pasul următor?