Deripaska a făcut acest comentariu într-un interviu acordat publicaţiei japoneze Nikkei Asia în marja unei reuniuni a Consiliului Consultativ pentru Afaceri al forumului pentru Cooperare Economică Asia-Pacific (APEC), unde a reprezentat în mod oficial Rusia.

Cele mai aspre critici din partea unui oligarh rus

Nikkei Asia relatează că Deripaska a criticat cheltuielile militare ale Rusiei şi a cerut o „încetare imediată şi necondiţionată a focului” în Ucraina. „Dacă doriţi să opriţi războiul, mai întâi trebuie să opriţi focul”, a declarat oligarhul rus.

Comentariile redate de Nikkei Asia sunt cea mai aspră critică a războiului declanșat de Vladimir Putin din partea unui oligarh care a rămas în Rusia după fatidica zi de 24 februarie 2022.

Prin aceste comentarii, Deripaska a mers mai departe decât în 2022, când a făcut apel la pace în Ucraina şi a catalogat războiul drept o tragedie atât pentru poporul rus, cât şi pentru cel ucrainean.

Dughin: Deripaska este „de cealaltă parte”

„Poziţia lui Deripaska cu privire la operaţiunea militară specială era ambiguă până acum, dar și-a clarificat-o. El este de cealaltă parte”, a reacționat ideologul ultraconservator rus Aleksandr Dughin, un susținător înfocat al vărsării de sânge din Ucraina.

„Aceasta este o înjunghiere pe la spate pentru forţele noastre şi (înseamnă – n.r.) asistenţă pentru teroriştii armatei ucrainene care au invadat regiunea Kursk”, a adăugat Dughin, a cărui fiică, Daria, a murit în vara anului 2022 într-un atentat cu maşină-capcană a cărui ţintă trebuia să fie el.

Reprezentanţii lui Deripaska nu au răspuns imediat la o solicitare de comentarii. Oligarhul rus, cu o avere estimată la aproape trei miliarde de dolari, este plasat pe listele de sancțiuni ale SUA, UE și Marii Britanii.

Urmărește-ne pe Google News