Elevii din echipa RobotX Hunedoara au reușit o performanță extraordinară și o premieră pentru țara noastră, la Olimpiada First Global Challenge 2018 din Mexico City: 5 medalii de aur, dar și locul I, cu cel mai mare punctaj din competiție. Echipa României a fost compusă din 6 elevi: Răzvan Vîrtan, Andrei Lorinczi, Andrei Cunțan, Radu Mihai Cîntea, Cristian Budiul toți de la Colegiul Național de Informatică „Traian Lalescu” din Hunedoara și Andrei Gabriel Preda de la Liceul Internațional de Informatică București. Ei au fost coordonați de profesorul Mircea Nistor și mentorul Cristian Ovidiu Vlăsceanu.

Au construit robotul câștigător într-un weekend

Băieții au prezentat, astăzi, roboțelul câștigător. L-au numit Aquilla, după acvila de pe stema României. Robotul românilor a fost cel mai rapid robot din competiție și a impresionat juriul. Băieții l-au construit într-un weekend, după ce modelul inițial îl construiseră într-o lună și jumătate, dar au vrut să facă unul mai performant. Toți banii, atât pentru robot cât și cheltuiala cu înscrierea la olimpiada internațională și participarea elevilor acolo, au fost din fonduri private. Statul român nu le-a dat olimpicilor mondiali la Robotică niciun leu.

Statul nu le-a dat niciun ban

Banii au venit de la sponsori, prin Asociația Nație pentru Educație. Dana Războiu, fondatoarea Nație prin Educație, cea care a pus pe picioare cea mai mare competiție de robotică din România este mândră de olimpicii români: „Am ales copiii de la colegiul din Hunedoara să reprezinte România pentru că au fost foarte serioși, harnici, uniți ca echipă și au un profesor excelent, care pune preț pe disciplină și vrea performanță. La concursul din România au fost mereu pozitivi, nu s-au plâns de nimic. Sunt inteligenți, modești și optimiști. Sunt fericită că i-am ales pe ei și recunosc că au luat atât de multe premii, încât mi-au depășit așteptările. Este pentru România o performanță greu de egalat”, declară Dana Războiu.

Elevii au povestit astăzi cum, la începutul competiției, adversarii nici nu îi băgau în seamă, dar după ce au văzut robotul lor, nu mai conteneau cu întrebările: „ Adversarii noștri nici nu auziseră de România. Acum vor să vină la Hunedoara, să vadă cum construit robotul”, a declarat Răzvan Vîrtan, liderul echipei.

Pentru olimpiada de robotică Global Challenge echipele au primit un chit cu piese cu 2 luni înainte de începerea concursului, piesele fiind exclusive folosite pentru construirea unui robot care să îndeplinească pe terenul de joc toate sarcinile astfel încât să obțină cât mai multe puncte.

Olimpicii români au povestit cum au stat în arena de joc de la 7.00 la 22.00. Au dăruit tot ce au avut mai bun, au fost uniți și asta i-a ajutat să câștige atâtea medalii. „Acum toți cei care au fost la competiție și nu numai au auzit de România și vorbesc de noi”, au mai spus Răzvan Vîrtan.

CITEȘTE ȘI:

Un camion românesc la standarde germane ar putea fi produs la Brașov. Miza o constituie comenzile Armatei

 
 

Urmărește-ne pe Google News