Referendumul național a avut și o miză locală în Sud-Vestul României. Cetățenii județului Olt au fost chemați să răspundă, alături de întrebarea privind familia tradițională, și la întrebarea „Sunteți de acord ca județul Olt să se numească Olt-Romanați?.

Pe listele din Olt au fost înscrise 369.349 de persoane şi 27,19 % dintre ei-au prezentat la urne și au răspuns, pe lâgnă întrebara privind modificarea Constituției, și la cea privind schimabrea numelui județului în Olt-Romanați.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Olt, Marius Oprescu, preşedinte executiv al PSD Olt, a anunţat duminică seara, că în urma datelor primite de la reprezentanţii social-democraţilor în secţiile de votare, referendumul local pentru schimbarea denumirii judeţului în Olt-Romanaţi nu a întrunit prezenţa necesară pentru a fi validat.

„Se pare că nu s-a făcut nici la Olt pragul de 30% şi se pare că referendumul (…) local va fi invalidat. Nu vorbim acum de cauze, nu vorbim nici de urmări, vreau să mulţumesc cetăţenilor din judeţul Olt, au înţeles cei prezenţi să iasă la votul şi să-şi exprime un drept cetăţenesc, acela de a vota, indiferent de opţiunea pe care au avut-o, cu ‘Da sau ‘Nu. (…) Vreau să spun că a fost un demers democratic, acela de a supune cetăţenilor, a fost o iniţiativă civică, iată că majoritatea cetăţenilor din judeţul Olt, prin lipsa de prezenţă, a decis că această schimbare a denumiri judeţului Olt să nu aibă loc. (…) Din păcate, lipsa de prezenţă la vot face ca ambele referendumuri să fie invalidate”, a afirmat Marius Oprescu.

El a spus că prezenţa scăzută la votat a fost determinată „poate de lipsa de informare, poate de speculaţiile care au apărut, că oamenii ar fi fost nevoiţi să-şi schimbe actele de identitate”.

Demersul a fost o dorință de a acorda cetățenilor fostului județ Romanați o reparație morală.

Este vorba de oamenii în vârstă, în bună parte, care au trăit reorganizarea administrativ-teritorială și care, născuți în județul Romanați, au ajuns să trăiască peste noapte în județul Olt. Lor li s-au alăturat și cetățeni mai tineri, iar la nivel național a fost înființată chiar Liga Națională a Județelor Abuziv Desființate, 22 la număr.

Dumitru Botar, istoric din Caracal, unul dintre luptătorii pentru „recuperarea județului Romanați, este vicepreședintele acestei ligi și cel care a promovat ideea redenumirii județului Olt, astfel încât alături de Olt să se regăsească și Romanați, totul în spiritul adevărului istoric.

„Foarte mulți oameni mă opresc și mă întreabă, sunt foarte mulți nerăbdători. Sigur, ei ar vrea județul Romanați, le-am explicat că acest lucru nu se mai poate, dar că așa cum există Bistrița-Năsăud sau Caraș-Severin poate exista și Olt-Romanați. Este o portiță de a reintra pe harta patriei, pentru că prin ceea ce s-a hotărât în 1968 am fost scoși din istorie, de pe harta țării, ceea ce nu era corect, a fost un capriciu al lui Ceaușescu, a declarat istoricul Dumitru Botar.

80% din fostul județ Romanați se regăsește astăzi în cuprinsul județului Olt, la care a fost alipit, multe localități fiind pierdute, tot la reorganizare, și în favoarea județelor vecine Dolj și Teleorman.


Citește și: 

Tolo: Biserica a întrebat, creștinii au răspuns! Rezultatul referendumului, o lecție de toleranță pe care credincioșii o oferă preoților

CAMERA ASCUNSĂ / Slujbă amenințătoare în zi de referendum: Mânios că nu s-au dus la vot, preotul din Voluntari le spune oamenilor că vor arde ca grecii şi că homosexualii vor abuza sexual copiii!

VIDEOREPORTAJ în localitatea Curcubeu, despre referendum şi homosexuali. «Spitale, nu! Şosele, nu! Bani nu ne dă?»

VIDEOREPORTAJ/ Referendumul la sat, ziua II-a, episodul 2.”Nu mă pricep să spun cum arată, dar dacă ar fi toată lumea homosexuali, nu am mai avea în țara asta copii” și „Bani aruncați

GALERIE FOTO| Presa străină scrie pe larg despre referendumul pentru familie organizat în România: E vorba de clarificarea limbajului din Constituție

Cum explică Viorica Dăncilă faptul că a votat în favoarea căsătoriilor gay, în 2015: „Am votat pentru deoarece aşa este democraţia”

VIDEOREPORTAJ/ «Sigur Dragnea nu e heterosexual, se vede pe fizicul lui». În patima votului, în satele de lângă București

Cum arată buletinul de vot la referendumul pentru definirea familiei. Dacă scrii ceva pe buletin, dar pui ștampila corect, votul e valabil

Capcana din Ordonanţa de organizare a referendumului, liber la fraude; Cum poate un alegător să fie prezent la vot, dar să nu voteze


 

 
 

Urmărește-ne pe Google News