Oltchim se află în insolvență din anul 2013 și a fost scos de mai multe ori la licitație, dar fără succes. Actuala procedură prevede vânzarea activelor, iar acestea sunt structurate pe mai multe categorii.
Cele trei companii sunt interesate de mai multe unități. Iată anunțul făcut de către Oltchim:
”În contextul procedurii competitive de vânzare a activelor Societăţii lansată de Oltchim S.A. (“Societatea”) la sfârşitul anului trecut în vederea vânzării unui număr de nouă pachete deţinute de Societate în cadrul fazei de reorganizare a procedurii de insolvenţă al cărei obiect este Societatea (”Procesul de Vânzare”), în contextul selecţiei preliminare derulată de către Societate cu privire la cei nouă ofertanţi care au depus oferte angajante în cadrul Procesului de Vânzare, Oltchim a încheiat şi preconizează să încheie săptămâna această, după caz, contracte de vânzare de active după cum urmează:
(1) Cu Chimcomplex S.A. Borzeşti, cu privire la pachetele de active nr. 1-5 şi parţial 7;
(2) Cu Dynamic Selling Group S.R.L., cu privire la pachetul de active nr. 6;
(3) Cu White Tiger Wealth Management Ltd, cu privire la pachetele de active nr. 1, 3-5, 7, 8 şi parţial 9.
În continuare se poartă discuţii cu alţi ofertanţi”.
Oltchim avertizează însă că finalizarea tranzacțiilor este supusă mai multor condiții care trebuie îndeplinite, între acestea numărându-se aprobarea finală de către Adunarea Creditorilor. Finalizarea tranzacțiilor este prevăzută pentru prima parte a anului 2018.
Vuza vrea să creeze un gigant românesc în chimie
Chimcomplex Borzești, societate controlată de către Ștefan Vuza, a participat și la procesul de privatizare derulat în anul 2012, când ”investitorul” Dan Diaconescu a câștigat licitația, dar nu a putut aduce banii.
Ștefan Vuza a declarat anterior în mai multe rânduri că dorește să preia Oltchim și so fuziuneze socieattea cu Chimcomplex Borzești, astfel încât să formeze Compania Română de Chimie, care ar urma să fie un gigant în domeiu.
”SC Chimcomplex SA Borzeşti, membră a Grupului SCR, a depus joi, 6 iulie 2017, oferta angajantă pentru preluarea activelor combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea. În acest sens, Chimcomplex vizează pe mai departe crearea Companiei Române de Chimie – viitor jucător important din punct de vedere al relevanţei regionale în industria chimică. Planul de afaceri al acestei noi entități este fundamentat pe relansarea chimiei românești, incluzând posibilitatea de creștere a producției industriale la peste 1 miliard de euro anual, în 7 ani de la preluare, precum și crearea de locuri de muncă la peste 9000 pe orizontală și verticală, cât și la diversificarea operațiunilor comerciale în întreaga regiune”, arăta societatea într-un comunicat din vară.
”În sprijinul Chimcomplex s-a alăturat gigantul american Tricon Energy, cu o cifră de afaceri de 6 miliarde de dolari, ca partener comercial, 5 bănci europene și 2 fonduri de investiţii”, mai arăta atunci Chimcomplex Borzești.
Modelul polonez
”Înființarea Companiei Române de Chimie va urma exemplele recente din alte țări vecine, cum ar fi Polonia, unde în urmă cu 10 ani s-a relansat producția de îngrășăminte, prin reunificarea unui număr de 16 combinate chimice de stat și private într-o nouă companie – Grupa Azoty. Alte exemple de centralizare a operațiunilor la nivel european sunt companiile BASF Germania, Dow Chemicals, Mol Ungaria și Todisco Grup Italia”, anunța Chimcomplex în vară.
Industria chimică românească a înregistrat un puternic declin după anii 1990, când se afla pe locul 10 mondial ca volum al producției, generând la nivel național un procent de 16,9% din totalul producției industriale. Din cele 72 de combinate si fabrici au rămas în funcțiune în 2016 doar 14, ce asigură o producție chimică a României de 11 ori mai mică decât cea înregistrată în 1990, conchidea la acel moment societatea deținută de Ștefan Vuza.
Administratorul judiciar al Oltchim este un consorțiu care include BDO Restructuring și Rominsolv, aceasta din urmă fiind deținută de către Gheorghe Piperea.