“Faptul ca exista apa pe Marte e un lucru cert. Aceasta planeta a avut candva atmosfera, dar a trecut printr-un proces prin care trec toate planetele de acest tip, cum este si Terra, si a pierdut atmosfera”, spune Alexandru Mironov (in foto).

”Este foarte posibil sa gasim in subsolul martian forme primare de viata. De altfel, rocile martiene cazute pe Pamant si gasite in Antarctica prezentau urme de aminoacizi. NASA are un plan de colonizare a planetei Marte, plecand de pe viitoarea baza, care va fi amplasata pe Luna. Acest proiect nu este insa atat de bine pus la punct precum unul particular, mai putin cunoscut. Acesta presupune o prima sonda care va lasa pe Planeta Rosie o minibaza, la care va ajunge dupa 8 luni o alta nava cu doi cosmonauti la bord”.

„Primii reprezentanti ai speciei homo sapiens vor dezvolta baza, lasand aici mai multe materiale. In timp ce prima pereche de oameni se va intoarce pe Pamant, o alta pereche se va duce sa dezvolte si mai mult baza. Tot asa, pana cand statia martiana va deveni autonoma si locuibila”, considera Alexandru Mironov, secretar general al Comisiei UNESCO, fost ministru al tineretului si sportului si un nume greu intre scriitorii de SF din Romania.

Marte e a patra planeta a sistemului solar. Numele vine de la zeul roman al razboiului. Uneori mai este numita si “Planeta Rosie” datorita infatisarii sale vazute de pe Pamant. Culoarea rosiatica a planetei se datoreaza oxidului de fier de la suprafata. Raza planetei Marte reprezinta jumatate din cea a Terrei, iar masa sa, doar o zecime, pentru ca e mai putin densa.

Anul martian dureaza cat doi ani pamanteni

Ziua martiana dureaza cu o jumatate de ora mai mult decat ziua terestra si este uneori numita sol, iar anul martian dureaza aproape cat doi pamanteni. Atmosfera martiana este relativ rarefiata si ajunge pana la 11 kilometri de la suprafata solului, pe cand cea a Terrei, la numai 6 kilometri.

Compozitia atmosferei este de 95% dioxid de carbon, 3% nitrogen, 1,6% argon, continand urme de oxigen si apa.

Deocamdata cercetatorii au gasit pe Marte apa si forme incipiente de viata. Urmatorul pas este de a cerceta
interiorul planetei

A patra planeta de la Soare a avut candva atmosfera ca si Terra, dar a pierdut-o, fenomen normal, prin care va trece si planeta noastra

Colonizarea planetei ar trebui sa aiba loc in urmatorii 50 de ani, odata cu dezvoltarea tehnologiei

Pentru a putea sa ajunga pe Marte omenirea va avea nevoie  in prima instanta de o platforma de lansare construita
pe Luna

Planeta Rosie are apa lichida

Oamenii de stiinta de la NASA au anuntat descoperirea unor dovezi clare ca in trecutul recent la suprafata planetei Marte a existat apa in stare lichida, oferind noi sperante pentru identificarea in prezent a unor forme de viata pe Planeta Rosie.

Un modul orbital care graviteaza in jurul lui Marte a reusit sa fotografieze in detaliu un sistem de canale naturale de scurgere a apei, care indica faptul ca in acea zona a planetei a existat apa in stare lichida in ultimii zece ani.      

“Aceste fotografii ne ofera cea mai puternica dovada a faptului ca apa curge inca ocazional la suprafata lui Marte”, a comentat Michael Mayer, coordonatorul Programului de explorare a planetei Marte al NASA.

Satelitul a facut 240.000 de fotografii

Modulul orbital Mars Global Surveyor a realizat peste 240.000 de fotografii ale suprafetei martiene incepand cu 1997, anul plasarii sale pe orbita circummartiana. NASA a pierdut insa contactul cu modulul luna trecuta.

Pe unele fotografii pot fi identificate mii de astfel de canale mici de scurgere, dar in 2005 Mars Global Surveyor a detectat doua noi canale care nu apareau in fotografiile realizate  anterior de satelitul artificial al NASA.

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News