Suntem într-o situație mult mai bună decât anul trecut, când mulți nu și-au putut petrece Crăciunul cu familia, spune publicația. Britanicii, spre exemplu, au putut sărbători doar alături de cei cu care locuiau. Au fost limite și în numărul de persoane, iar țara a stat în lockdown de Anul Nou.

De această dată, autoritățile britanice au exclus impunerea oricăror noi restricții, dar Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord au impus reguli la nivel local: restaurantele, terasele și barurile se închid mai devreme, iar la evenimentele publice au acces doar un număr restrâns de persoane, potrivit The Independent.

Portugalia a făcut munca de acasă obligatorie până în 9 ianuarie, iar în Suedia, restaurantele și cafenelele vor putea servi doar oaspeți așezați.

Mai puțin severă, dar se răspândește mult mai repede

Cercetările recente arată că varianta Omicron produce forme mai puțin severe de COVID-19 decât precedentele.

Oamenii infectați cu Omicron au cu 70% mai puține șanse să ajungă în spital. Tulpina nouă provoacă, în general, simptome ușoare, ca de răceală, precum durere în gât, nas înfundat și durere de cap, dar asta nu înseamnă că reacțiile sunt la fel pentru toți. Unii pot face o formă severă de COVID.

Riscul redus de spitalizare al Omicron observat în cadrul studiilor se poate datora și imunității date de vaccinare sau de infectările precedente, spun oamenii de știință.

Totuși, dacă nu ne îngrijorează atât de mult severitatea, ar trebui să ne îngrijoreze rapiditatea cu care varianta se răspândește, atrage atenția BBC. Pentru că Omicron este cel mai ușor transmisibil dintre variantele coronavirusului.

Perioada de incubație este și ea mai scurtă. Dacă la Alpha și Delta este de cinci și, respectiv, patru zile, în cazul Omicron este de doar trei zile. Cu cât perioada de incubație este mai scurtă, cu atât mai rapid o persoană care a contractat coronavirusul devine contagioasă.

„Tragem de timp” cu antivirale

Peste 70% din populația Marii Britanii este vaccinată complet împotriva COVID-19. Numărul celor care au făcut doza booster și a treia doză a crescut odată cu apariția variantei Omicron, potrivit BBC. Însă protecția oferită de vaccin în fața variantei Omicron începe să scadă după aproximativ 10 săptămâni.

Soluția găsită de medicii din Marea Britanie: antiviralele.

Medicamentele antivirale, precum Molnupiravir sau Sotrovimab, sunt administrate pacienților cu risc ridicat de a face o formă severă a bolii, inclusiv celor cu cancer sau care au trecut printr-un transplant.

Molnupiravir împiedică Omicron să se răspândească în organism, ceea ce face ca spitalizările să scadă cu 30%. Sotrovimab scade spitalizările cu 79%.

Așadar, ambele tipuri de medicamente oferă sistemului imunitar timp pentru a reacționa împotriva virusului.

Vârstnicii ar putea fi infectați într-un număr mai mare decât în cazul Delta

Persoanele vârstnice au fost întotdeauna una dintre categoriile de risc în fața COVID-19.

În Marea Britanie, cele mai multe cazuri de infectare cu varianta Omicron a COVID au fost până acum la persoane cu vârsta sub 40 de ani, așa că nu se cunoaște încă exact cum se comportă tulpina nouă a virusului la oamenii în vârstă.

Contagiozitatea Omicron înseamnă însă o probabilitate mare ca această variantă să infecteze mai mulți vârstnici decât a făcut-o varianta Delta.

Este suficient?

Întrebarea este, scriu jurnaliștii britanicii, dacă toate măsurile luate – restricții, vaccinare, antivirale – sunt suficiente pentru a gestiona infectările cu varianta Omicron. Iar experții spun că șansele de infectare în următoarele luni sunt mari.

William Hanage, epidemiolog la Harvard T.H. Chan School of Public Health, atrage atenția că oamenii care nu au fost vaccinați sau care nu au trecut prin boală sunt în mod special la risc. Asta pentru că nu vor avea imunitate pentru a bloca severitatea infecției.

„Dacă ești nevaccinat și nu ai fost niciodată infectat, (forma bolii) va fi un pic mai puțin severă decât în cazul Delta. Dar asta e ca și cum ai spune că ești lovit în cap cu un ciocan, în loc de două ciocane. Și există mai multe șanse ca și ciocanul să te lovească acum”, a subliniat el.

foto: Hepta

Urmărește-ne pe Google News