Omicron a alimentat o creștere „îngrijorătoare” a numărului de cazuri de infectare în Africa de Sud și devine rapid varianta dominantă, au anunțat oficialii din sănătate, într-un moment în care tot mai multe țări au confirmat prezența tulpinii pe teritoriul lor.
Franța, Emiratele Arabe Unite și Coreea de Sud au confirmat și ele cazuri de infectare cu Omicron, după ce mai multe state europene, dar și SUA sau Israel, au făcut deja acest lucru în ultimele zile.
Doctorița Michelle Groome, de la Institutul Național pentru Boli Infecțioase din Africa de Sud (NICD), a subliniat că în prezent există o „creștere exponențială” a infectărilor în ultimele două săptămâni, de la o medie săptămânală de aproximativ 300 de noi cazuri pe zi la 1.000 de cazuri pe zi, săptămâna trecută, iar în prezent la 3.500 de cazuri, scrie The Guardian.
Iar creșterea continuă exploziv. Miercuri, Africa de Sud a confirmat 8.561 de noi cazuri. „Nivelul creșterii este îngrijorător”, a spus Groome.
NICD a spus că 74% dintre eșantioanele secvențiate genetic luna trecută au dezvăluit infectarea cu Omicron, varianta descoperită inițial pe un eșantion prelevat pe 8 noiembrie în Gauteng, cea mai populată provincie a țării.
Experții sud-africani au mai spus că Omicron pare să ocolească parțial imunitatea generată de vaccinuri, dar că actualele seruri sunt încă eficiente în prevenția decesului și a formelor severe ale bolii.
Un amănunt important este că Africa de Sud nu a vaccinat complet decât 24% din populație.
O poziție similară cu cea a epidemiologilor din Africa de Sud a fost formulată și de oficialii israelieni sau de directorul executiv al companiei BioNTech. Ugur Şahin a precizat că vaccinul pe care l-a dezvoltat împreună cu compania Pfizer va oferi cel mai probabil o protecție puternică împotriva formelor severe ale bolii.
Cazul cardiologului israelian infectat cu Omicron
Dincolo de capacitatea Omicron de a ocoli răspunsul imunitar, alt semn de întrebare este cel privind infecțiozitatea variantei. Oficialii Organizației Mondiale a Sănătății au anunțat că această informație ar trebui să fie disponibilă în câteva zile.
Cazul unui medic israelian infectat cu Omicron însă, relatat de New York Times, sugerează că vaccinurile ar putea proteja cel puțin parțial inclusiv în fața infectării.
Elad Maor, un cardiolog din Tel Aviv, s-a întâlnit cu zeci de oameni după ce s-a infectat, însă deocamdată, o singură persoană contact s-a îmbolnăvit.
Maor se testase de două ori la Londra, de unde probabil a luat virusul, apoi încă o dată acasă, iar rezultatele negative l-au încurajat să își continue activitatea.
Timp de trei zile, înainte de a fi depistat pozitiv, el a luat parte la ședințe la spital și la mai multe operații. Apoi, a participat la o conferință de cardiologie și a luat masa cu colegii săi. Ulterior, medicul a mers la un recital de pian, apoi a fost la masă la socrii săi.
Dintre toate aceste persoane, cel puțin deocamdată, singurul infectat este un coleg de 70 de ani, cu care a călătorit într-o mașină, timp de 90 de minute. Numărul ar putea crește, dar cert este că deocamdată, 50 de persoane contact au fost testate cu teste PCR, iar zece persoane au fost testate chiar de trei ori.
Rezultatele i-au făcut pe experții israelieni să creadă că persoanele vaccinate de trei ori nu sunt de fapt așa de vulnerabile în fața unei infecții cu Omicron.
Profesorul Gili Regev-Yochay, directorul secției de boli infecțioase de la centrul medical Sheba, a admis că semnificația unor cazuri izolate nu trebuie extrapolată. „Dar asta ne spune totuși că în unele cazuri, Omicron nu este atât de infecțios dacă ești vaccinat”, a explicat el.
Pentru doctorul Maor, cel mai neplăcut lucru a fost că s-a simțit totuși rău, în ciuda faptului că, la rândul său, era triplu vaccinat.
Cardiologul a petrecut două zile în pat, cu febră și dureri musculare și a început să se simtă mai bine după alte câteva zile. „Dacă nu aș fi fost vaccinat, probabil că aș fi ajuns în spital”, a spus medicul.