„Avem încredere în acțiunile autorităților pentru menținerea și aplicarea cadrului legislativ, cu scopul asigurării stabilității industriei de asigurări din România”, au declarat reprezentanții Omniasig, într-un răspuns la întrebările Libertatea.
„Știți foarte bine că este posibil să fie un faliment anunțat. Sunt ferm convins că Guvernul României va interveni, cum a mai făcut acest lucru o dată”, a spus Ciolacu, săptămâna trecut, în Parlament.
După afirmațiile oficialului, ziarul a întrebat marile companii de asigurări din România dacă oficialul se referă la ele și ce așteaptă în continuare de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).
Cei de Omniasig lasă să se înțeleagă că afirmațiile politicianului nu se referă la compania lor.
„Nu putem face supoziții referitor la declarații apărute în spațiul public, care nu vizează compania noastră. OMNIASIG Vienna Insurance Group este prezentă pe piața asigurărilor din România din 1995, îndeplinind în totalitate prevederile legale privind indicatorii financiari de lichiditate și solvabilitate”, au arătat reprezentanții acesteia.
Aceștia subliniază că grupul VIG beneficiază de rating A+ cu perspectivă stabilă din partea Standard & Poor’s.
Mai mulți asigurători au luat atitudine
Clarificările Omniasig vin după ce un alt mare grup de asigurări prezent în România, Allianz Țiriac, a cerut statului să aplice legea.
De asemenea, Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) a solicitat și ea același lucru.
Probleme la Euroins
Reacțiile marilor asigurători vin după ce ASF a făcut mai multe plângeri penale împotriva conducerii Euroins, cel mai mare asigurător pe segmentul polițelor auto obligatorii (RCA).
Concomitent, instituția a derulat un control de solvabilitate la companie, însă nu a anunțat rezultatele acestuia.
Omul de afaceri Assen Hristov, care controlează Euroins prin intermediul Eurohold, a declarat în presa din Bulgaria că este posibil ca ASF să interpreteze contabilitatea Euroins ca indicând lipsa unei sume de 400 de milioane de euro.
Peste 100.000 de procese
Libertatea a arătat că Euroins este cea mai dată în judecată companie din România, cu peste 100.000 de procese unde are calitatea de pârât sau debitor.
Prețurile RCA au crescut cu peste 35%, conform noilor tarife orientative prezentat de ASF.
Transportatorii au cerut preluarea Euroins în administrarea statului, în vreme ce fostul premier Florin Cîțu a solicitat ASF să dezmintă oficial informațiile și să protejeze românii care fac asigurări.
În replică, Euroins a anunțat că nu are nevoie să fie recapitalizată și că îndeplinește în proporție de 160% cerințele de capital.