Zeci de cazuri de variola maimuţei au fost raportate în Europa în această săptămână, dar și în Australia, Canada și SUA.
În aceste condiții, vineri seară, a avut loc o întrunire de urgenă a experților OMS care consiliază organizația asupra riscurilor de infectare ce ar putea reprezenta o ameninţare pentru sănătatea globală.
După reuniune, reprezentanții OMS au transmis un comunicat oficial în care au subliniat că variola maimuței se răspândește diferit de COVID-19 și au îndemnat oamenii să se informeze din surse oficiale cu privire la amploarea focarului în comunitatea lor (dacă există), simptome și prevenire.
”OMS lucrează cu țările afectate și cu alții pentru a extinde supravegherea bolilor pentru a găsi și sprijini persoanele care ar putea fi afectate și pentru a oferi îndrumări cu privire la modul de gestionare a bolii. Continuăm să convocăm întâlniri de experți și grupuri de consultanță tehnică (cum ar fi întâlnirea de astăzi a Grupului de consultanță strategică și tehnică privind pericolele infecțioase cu potențial de pandemie și epidemie [STAG-IH]) pentru a împărtăși informații despre boală și strategiile de răspuns”, a informat OMS, într-un comunicat.
Variola maimuței se extinde în Europa
Franța, Belgia și Germania au anunțat vineri primele cazuri, în timp ce Marea Britanie a confirmat deja 20 de cazuri de variola maimuței, iar Spania 30. Autorităţile germane au descris focarul drept cel mai mare înregistrat vreodată în regiune.
Între timp, vineri, directorul biroului regional pentru Europa al OMS, Hans Kluge, s-a declarat îngrijorat de faptul că răspândirea virusului s-ar putea accelera pe continent pe măsură ce oamenii se adună la petreceri şi festivaluri în lunile de vară.
Iniţial identificat la maimuţe, virusul se răspândeşte de obicei prin contact direct şi se manifestă în general în Africa Centrală şi de Vest, înregistrându-se doar ocazional cazuri în afara continentului la persoane care călătoresc.
Variola maimuței este o infecție virală rară, care este de obicei ușoară și de la care majoritatea oamenilor se recuperează în câteva săptămâni, potrivit Serviciului Național de Sănătate din Marea Britanie. Variola maimuței este mai puțin mortală decât variola, boală eradicată în 1977. Această variantă vest-africană detectată în Europa are o rată a mortalității de sub 4%.
Vezi evoluţia de până acum a cazurilor de variola maimuţei în România!