„Această variantă are un număr mare de mutații, dintre care unele sunt îngrijorătoare”, a transmis OMS într-un comunicat publicat vineri.

Dovezile preliminare sugerează un risc crescut de reinfecție cu această variantă, în comparație cu alte tulpini COVID.

OMS:

Experții OMS au anunțat că numărul de cazuri cu tulpina Omicron „pare să crească” în aproape toate provinciile din Africa de Sud.

OMS a spus că vor dura săptămâni pentru a înțelege modul în care noua varianta poate avea impact asupra diagnosticului, terapiei și vaccinurilor.

Până acum, cazuri de infectări cu noua tulpină mutantă COVID au fost confirmate în Africa de Sud, cu o parte din ele în Botswana, Hong Kong și Israel.

Tulpina a ajuns în Europa. Primul caz a fost raportat în Belgia, la o persoană care s-a întors din Egipt pe 11 noiembrie.

Detectată prima dată în urmă cu trei zile

Tulpina Omicron a fost identificată prima dată marţi, 23 noiembrie 2021. Tulpina a mai fost legată și de o creştere a numărului de cazuri în provincia Gauteng din Africa de Sud. Chiar dacă iniţial tulpina a fost legată de Gauteng, nu înseamnă că a venit neapărat de acolo. Cele mai vechi mostre secvenţiate arată că tulpina era în Botswana la 11 noiembrie 2021. 

Totodată, cercetătorii spun că această constelaţie neobişnuită de mutaţii care permit virusului să se transmită mai ușor sugerează că a apărut probabil pe fondul infectării cronice a unei persoane imunocompromise, precum un pacient cu HIV-SIDA netratat.

De ce sunt motive de îngrijorare

Oamenii de știință din Africa de Sud au declarat că această tulpină are un număr mare de mutații, care par periculoase, deoarece permit virusului să evite sistemul imunitar și să se transmită mai ușor.

Tulpina are mai mult de 30 de mutaţii pe proteina spike – cheia folosită de virus pentru a invada celulele corpului nostru. Este un număr dublu de mutaţii faţă de varianta Delta.

O astfel de schimbare a provocat îngrijorări cu privire la faptul că anticorpii din trecerea prin boală sau din vaccinare ar putea să nu mai fie suficient de potriviţi pentru noua versiune a coronavirusului. Bazându-se strict pe cunoaşterea listei de mutaţii, oamenii de ştiinţă anticipează că virusul va fi mai probabil să infecteze – sau să reinfecteze – oamenii care au imunitate faţă de celelalte tulpini, anterioare. 

Uniunea Europeană a activat ”frâna de urgență”

Vineri dimineață, Comisia Europeană a propus ca statele membre UE ”să activeze frâna de urgență pentru a stopa călătoriile aeriene din regiunea Africii de Sud”. după detectarea noii variante îngrijorătoare a coronavirusului în această regiune.

La câteva ore, măsura a fost luată la câteva ore, statele membre convenind să suspende temporar legăturile aeriene cu șapte țări din regiunea Africii de Sud.

De asemenea, potrivit acordului, statelor membre li se solicită să testeze şi să plaseze în carantină toţi pasagerii sosiţi din această regiune.

 
 

Urmărește-ne pe Google News