„Nu am văzut niciun raport despre decese asociate Omicron”, a declarat purtătorul de cuvânt a OMS, Christian Lindmeier, în cadrul conferinței de presă săptămânală de la Geneva.
Acesta a adăugat însă că în perioada următoare vom avea „mai multe cazuri, mai multe informaţii, precum şi – sper să nu fie cazul – decese”.
Varianta Omicron a fost depistată inițial în țări din sudul Africii și a fost declarată ”„ngrijorătoare” de OMS. Tulpina prezintă peste 30 de mutații, iar cercetătorii încearcă să afle cât de periculoasă este și dacă poate ocoli protecția dobândită prin vaccinare. Vor mai trece însă câteva săptămâni până când aceste date vor fi obținute.
Cazuri de infectare cu tulpina Omicron au fost descoperite până acum în majoritatea statelor europene, precum și în Israel, Japonia, Australia, Brazilia, Canada și Statele Unite ale Americii.
Și în România, Ministerul Sănătății a anunțat joi că, dintre cele trei persoane confirmate cu COVID la întoarcerea în țară din Africa de Sud, două prezintă „suspiciune înaltă” de infectare cu varianta Omicron, un rezultat oficial fiind așteptat în zilele următoare.
Totodată, medicul Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Matei Balș din Capitală, a anunțat joi că trei suspiciuni de infectare cu Omicron sunt în curs de secvențiere. Este vorba de trei cazuri diferite de cele ale persoanelor repatriate din Africa de Sud.
Foto: EPA