Concluzia Organizației Mondiale a Sănătății vine după ce reprezentanții biroulului regional al OMS pentru Europa și OMS România s-au consultat, luni, prin videoconferință, cu oficiali români – șeful Comtetului de Vaccinare, Valeriu Gheorghiță, și reprezentanții Ministerului Sănătății și ai INSP.
În comunicatul transmis de CNCAV după consultări se arată, în paralel, obiectivul CNCAV privind vaccinarea anti-COVID și estimările OMS.
Obiectivul României este de a vaccina 2 milioane de persoane împotriva COVID-19 (cu prima doză) până la sfârșitul acestui an (reprezentând 45% din populație), urmând ca ținta de 70% din populație imunizată să fie atinsă până în primul trimestru al anului 2022.
Modelarea OMS arată însă că, dacă se mențin ritmul de vaccinare din ultimele 6 săptămâni și strategiile de vaccinare în vigoare, România va ajunge în aproximativ 7 luni la o acoperire vaccinală de 40% pentru populația totală și în aproximativ 31 de luni – adică 2 ani și 7 luni – la o acoperire de 70%.
CNCAV:
Doar 20% din persoanele de peste 80 ani este vaccinată
OMS a atras atenția, în timpul consultărilor, că „este important ca România să se concentreze pe furnizarea vaccinurilor care salvează vieți celor care prezintă cel mai mare risc de deces și forme grave ale bolii, cum ar fi vârstnicii, persoanele cu boli cronice și alte categorii la risc (persoanele gravide, personalul care activează în domenii esențiale)”.
Acoperirea vaccinală la vârstnici e scăzută, admit oficialii responsabili cu campania de vaccinare.
„Acoperirea pe grupe de vârstă arată o acoperire de vaccinare de aproximativ 50% la persoanele cu vârste cuprinse între 50 și 69 de ani, dar numai în jur de 20% la persoanele de peste 80 de ani. Există, de asemenea, un decalaj de gen, deoarece femeile sunt semnificativ mai puțin vaccinate decât bărbații, cu o diferență de aproape 20%, la persoanele de peste 60 de ani”, se precizează în comunicatul CNCAV.
OMS a anunţat că va colabora cu instituţiile din România pe teme legate de oportunități de instruire și schimburi de informații ale profesioniștilor din domeniul sănătății cu privire la siguranța vaccinurilor și dezvoltarea unor strategii de comunicare, printr-o mai bună înțelegere a motivelor nivelului scăzut de vaccinare în grupurile de populație.
România se află pe primul loc în Europa la decesele zilnice asociate COVID, raportate la populație, iar cel mai recent bilanţ al vaccinării anti-COVID arată că în România au fost imunizate un număr de 5.981.207 persoane, iar 5.668.552 au primit schema completă.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro