Într-un avertisment dur pentru țările în care serviciile de sănătate scârțâie deja, Organizația Mondială a Sănătății a spus că prețul eșecului acestui tip de inițiativă se ridică la 27 de miliarde de dolari pe an.

„Există puține domenii în sănătatea publică… în care dovezile privind acțiunile necesare sunt atât de convingătoare, eficiente din punct de vedere al costurilor, dar și practice”, conform primului raport global al OMS privind activitatățile fizice, menționând că exercițiile fizice regulate reduc riscul de deces prematur cu 20-30%.

Cu toate acestea, în ciuda beneficiilor clare, implementarea politicilor menite să încurajeze mai mult exercițiile a fost „lentă și inegală”, rezultând „progrese reduse”, arată raportul.

Potrivit OMS, sistemele sanitare deja împovărate vor fi și mai mult solicitate din cauza bolilor ce pot fi prevenite.

Dacă situația nu se va schimba, OMS estimează că până în 2030 vor exista 499.208 milioane de cazuri noi de boli netransmisibile (BNT) care pot fi prevenite și boli mintale. Printre boli se numără diabetul de tip 2, accidentul vascular cerebral, demența, depresia și unele tipuri de cancer.

Peste 40% dintre acestea vor avea loc în țări cu venituri medii inferioare, cum ar fi Kenya, India și Bangladesh.

OMS a spus că aproximativ 7-8% din toate cazurile de boli cardiovasculare, depresie și demență ar putea fi prevenite dacă oamenii ar fi mai activi.

Examinând datele din 194 de țări, raportul a constatat că mai puțin de jumătate dintre acestea aveau o politică națională privind activitățile fizice, iar mai puțin de 40% dintre acestea erau operaționale.

Mai puțin de 30% din țări monitorizează activitatea fizică la copiii sub 5 ani.

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, a cerut guvernelor să implementeze politici pentru a intensifica activitatea fizică și, prin urmare, a reduce presiunea asupra sistemelor de sănătate.

„Avem nevoie de mai multe țări pentru a extinde implementarea politicilor pentru a sprijini oamenii să fie mai activi prin mers pe jos, cu bicicleta, sport și alte activități fizice.

Beneficiile sunt uriașe, nu numai pentru sănătatea fizică și mentală a indivizilor, ci și pentru societăți, medii și economii”, a spus el.

 
 

Urmărește-ne pe Google News