Avertismentul oficialului OMS vine în contextul în care mai multe țări au anunțat că renunță la mare parte din restricțiile anti-COVID dacă numărul zilnic de infectări cu coronavirus se menţine în scădere.

Altele au ridicat deja toate restricțiile: prima țară europeană care a renunțat complet la restricții a fost Danemarca, iar cel mai recent Norvegia.

Cu toate acestea, OMS a subliniat nevoia menţinerii măsurilor anti-COVID, precum testele rapide, purtarea măştii şi evitarea locurilor aglomerate, afirmând că peste 165 de milioane de cazuri au fost înregistrate până acum în regiunea OMS Europa, dintre care 25.000 de decese în ultima săptămână.

În faţa valului Omicron şi a variantei Delta, care circulă în continuare în estul Europei, situaţia este îngrijorătoare şi nu este momentul ridicării măsurilor despre care ştim că contribuie la reducerea răspândirii COVID.

Directorul regional OMS pentru Europa, Hans Kluge:

Potrivit oficialului OMS, în ultimele două săptămâni, cazurile de COVID s-au dublat în Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Rusia şi Ucraina.

El a cerut guvernelor să analizeze motivele locale pentru ratele scăzute de vaccinare în anumite zone. Kluge a mai spus că mai puţin de 40% dintre cei cu vârsta peste 60 de ani din Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Kârgâzstan, Ucraina şi Uzbekistan au primit schema de bază de vaccinare împotriva COVID.

Afirmațiile reprezentantului OMS Europa sunt însă diferite față de mesajul optimist transmis la începutul lunii februarie. Acesta a afirmat că datorită imunizării puternice a populației, dar și a severității mai scăzute a variantei Omicron, continentul european se află într-o situație „de încetare a focului”, care ar putea duce la sfârşitul pandemiei de COVID.

 
 

Urmărește-ne pe Google News