„În această fază critică a pandemiei, trebuie să lucrăm împreună. Este în puterea noastră să reducem amenințarea virusului folosind la maximum fiecare instrument pe care îl avem la îndemână astăzi”, a declarat oficialul OMS, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă online.
Apelul său vine în contextul în care, în primele trei săptămâni ale lunii august, 10% dintre îmbolnăvirile de la nivel global și 8% dintre decese au fost înregistrate în regiunea Asia-Pacific.
În aceste condiții, Takeshi Kasai a vorbit despre două scenarii posibile pentru următoarea perioadă. Primul este cel în care riscul de îmbolnăvire cu COVID este redus și poate fi gestionat la fel ca gripa sezonieră și alte boli ce pot fi prevenite prin vaccinare sau măsuri de protecție sanitară.
În timp ce al doilea scenariu este unul în care „variante mai periculoase ale virusului pot evolua, se răspândesc mai ușor, provoacă forme mai grave ale bolii și sunt rezistente la vaccinuri”, a precizat reprezentantul OMS.
„Vrem să evităm acest scenariu și toate costurile de sănătate, sociale și economice pe care le implică. (…) Cel mai bun mod în care putem face asta este să limităm transmiterea virusului acum”, mai spune Takeshi Kasai.
În acest moment statele din regiunea Asia Pacific care sunt cele mai afectate de pandemie sunt India, cu peste 32 de milioane de cazuri de contaminare, Indonezia unde au fost confirmate peste 4 milioane de cazuri și Filipine, cu aproape 1,9 milioane de îmbolnăviri, potrivit portalului worldometers.info.
Situația se agravează și în Australia, țară care a reușit să limiteze până acum răspândirea virusului. Statul New South Wales a înregistrat miercuri un record de 919 cazuri de infectare, în ciuda carantinei de două luni, instituită la Sydney, potrivit Reuters.
Foto: EPA