Organizația a documentat 703 atacuri asupra infrastructurii sanitare de când a început invazia Rusiei în Ucraina, a declarat directorul regional al OMS Europa, Hans Kluge.

În cadrul unei conferințe de presă organizate la Kiev, Kluge a descris aceste atacuri ca fiind o „încălcare a dreptului umanitar internațional și a regulilor de război”.

Atacurile asupra infrastructurii sanitare și de energie au făcut ca sute de spitale și unități medicale „să nu mai fie pe deplin operaționale, lipsindu-le combustibilul, apa și electricitatea necesare pentru a le satisface nevoile de bază”, a spus el.

„Iarna aceasta va pune în pericol viața a milioane de oameni din Ucraina. Criza energetică devastatoare, agravarea urgenței din domeniul sănătății mintale, constrângerile privind accesul umanitar și riscul de infecții virale vor face din această iarnă un test formidabil pentru sistemul de sănătate ucrainean și pentru poporul ucrainean, dar și pentru întreaga lume și pentru angajamentul acesteia de a sprijini Ucraina”, a mai declarat Kluge.

Șeful OMS Europa a avertizat că „vremea rece poate ucide”, în contextul în care 10 milioane de ucraineni au rămas fără energie electrică și se așteaptă ca temperaturile să scadă până la minus 20 de grade Celsius în unele părți ale țării.

„Sistemul sanitar ucrainean se confruntă cu cele mai negre zile din timpul războiului de până acum. După ce a îndurat peste 700 de atacuri, acum este și o victimă a crizei energetice”, a punctat Kluge.

El a cerut, de asemenea, crearea unui „coridor umanitar al sănătății” pentru toate zonele din Ucraina recent recucerite de trupele Kievului, precum și pentru cele ocupate de forțele ruse.

OMS și partenerii săi vor fi „gata să se mobilizeze în orice moment” pentru a crea rute care să permită trimiterea de provizii esențiale în zonele greu accesibile, a precizat Kluge.

El și-a exprimat în special îngrijorarea pentru cei 17.000 de pacienți din Donețk, despre care a spus că ar putea rămâne în curând fără medicamentele antiretrovirale esențiale care îi țin în viață.

„Acest război trebuie să ia sfârșit, înainte ca sistemul de sănătate și sănătatea națiunii ucrainene să fie compromise și mai mult”, a adăugat șeful OMS Europa.

„Ne așteptăm ca alte două-trei milioane de persoane să își părăsească locuințele în căutare de căldură și siguranță”, a mai avertizat el.

Unul din cinci ucraineni are mari probleme în a avea acces la medicamente

Una din cinci persoane din Ucraina are probleme în a avea acces la medicamente, a declarat luni și Jarno Habicht, reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în Ucraina, potrivit CNN.

Problema este mai gravă în regiunile ucrainene ocupate de Rusia, acolo unde una din trei persoane nu poate obține medicamentele de care are nevoie, a precizat Habicht, în cadrul aceleiași conferințe de presă.

Acest sezon de iarnă și în special zăpada care a căzut deja în unele părți ale Ucrainei va reprezenta o „provocare formidabilă” la adresa sistemului de sănătate, a adăugat el.

Atacurile continue asupra infrastructurii sanitare din Ucraina au afectat, de asemenea, disponibilitatea serviciilor de sănătate, cum ar fi medicamentele, vaccinurile COVID-19 și aparatele din unitățile de terapie intensivă ale spitalelor, a mai spus oficialul OMS.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

 
 

Urmărește-ne pe Google News