„Suntem, din nou, epicentrul. Ritmul actual de transmitere în cele 53 de ţări din regiunea europeană (a OMS) este îngrijorător”, a declarat directorul OMS Europa, Hans Kluge, într-o conferință de presă online.
OMS explică această creştere a numărului de cazuri COVID ca fiind o combinaţie între vaccinarea insuficientă şi relaxarea măsurilor împotriva pandemiei.
„Dacă rămânem pe această traiectorie, am putea să avem o altă jumătate de milion de morţi din cauza COVID-19 în regiune până în februarie”, atrage atenția expertul.
Potrivit unor date OMS Europa, spitalizările din cauza virusului „s-au dublat în decurs de o săptămână”.
Numărul cazurilor noi pe zi este în creştere de aproape şase săptămâni la rând în Europa, iar numărul deceselor zilnice este în creştere de un pic mai mult de şapte săptămâni consecutive – aproximativ 250.000 de îmbolnăviri şi 3.600 de morţi zilnice, potrivit datelor oficiale ale ţărilor, citate de Afp.
Actuala creştere este stimulată în special de Rusia (8.162 de decese în ultimele şapte zile), Ucraina (3.819 decese) şi România (3.100 de decese), conform acestor date.
Pentru a combate pandemia, OMS a îndemnat la continuarea folosirii pe scară largă a măştii de protecție.
„Prognoze fiabile arată că dacă reuşim să ajungem la o rată de utilizare de 95% a măştii sanitare în Europa şi Asia Centrală, vom putea să salvăm până la 188.000 de vieţi din acele 500.000 de vieţi pe care riscăm să le pierdem până în februarie 2022”, a mai spus Hans Kluge.
Un bilanț independent realizat de Universitatea Johns Hopkins, SUA, a relevat că numărul global al deceselor asociate COVID-19 a depăşit luni 5 milioane de morţi.
În România, alte 489 persoane au murit de COVID-19 în ultimele 24 de ore, potrivit bilanțului transmis joi de autorități. De la începutul pandemiei, România a înregistrat 49.604 decese asociate virusului COVID-19.