Astfel, potrivit Agenției Internaționale pentru Cercetare în Domeniul Cancerului, care aparține Organizației Mondiale a Sănătății, se preconizează că numărul cazurilor de cancer la nivel mondial va crește cu peste 75% până în 2050.
IARC preconizează că vor exista peste 35 de milioane de cazuri noi de cancer până în 2050, o creștere de 77% față de nivelurile din 2022, și că numărul deceselor aproape că s-a dublat din 2012, ajungând la peste 18 milioane.
IARC a precizat că utilizarea tutunului, consumul de alcool și obezitatea, precum și îmbătrânirea și creșterea populației sunt factori-cheie care stau la baza creșterii incidenței cancerului.
Acesta prevede că țările cu cele mai mari venituri vor înregistra un plus de 4,8 milioane de cazuri noi în 2050, dar țările cu venituri mai mici vor înregistra cele mai mari creșteri proporționale ale numărului de cazuri. Se estimează că mortalitatea prin cancer în aceste din urmă țări aproape se va dubla.
„Impactul acestei creșteri nu va fi resimțit în mod egal în toate țările”, a declarat dr. Freddie Bray, șeful ramurii de supraveghere a cancerului din cadrul IARC. „Cei care dispun de cele mai puține resurse pentru a-și gestiona povara cancerului vor suporta cea mai mare parte a poverii globale a cancerului.”
Observatorul global al cancerului al IARC, care acoperă 185 de țări și 36 de tipuri de cancer, arată că 10 tipuri de cancer au reprezentat aproximativ două treimi din cazurile noi și din decesele la nivel mondial în 2022.
Cancerul pulmonar este cel mai frecvent diagnosticat la nivel mondial, reprezentând 12,4% din cazurile noi și 18,7% din decese.
Cancerul de sân la femei este a doua cea mai frecventă formă de cancer, dar, deși reprezintă 11,6% din cazuri, cauzează mai puțin de 7% din decese. Alte cauze majore de deces includ cancerul de ficat, intestinal și de stomac.
În ciuda faptului că poate fi prevenit în totalitate, cancerul de col uterin este al optulea cel mai frecvent cancer la nivel mondial și a noua cauză de deces prin cancer, fiind responsabil pentru 661.044 de cazuri noi și 348.186 de decese.
Este cel mai frecvent cancer la femeile din 25 de țări, dintre care multe se află în Africa Subsahariană.
Tratamentele avansează, dar accesul la ele rămâne limitat
Inegalitățile sunt deosebit de accentuate în cazul cancerului de sân. Femeile din țările cu venituri mici au cu 50% mai puține șanse de a fi diagnosticate decât femeile din țările cu venituri mai mari, ceea ce le expune la un „risc mult mai mare de a muri din cauza bolii, din cauza diagnosticării târzii și a accesului inadecvat la un tratament de calitate”, a declarat dr. Isabelle Soerjomataram, șefa adjunctă a secției de supraveghere a cancerului din cadrul IARC.
Prof. Solange Peters, președintele Fundației Internaționale pentru Cancer, a declarat că deplânge decalajul tot mai mare în ceea ce privește îngrijirea bolnavilor de cancer. „Este alarmant faptul că doar 5% din cheltuielile globale pentru cancer ajung în țările cu 80% din povara cancerului”, a spus ea.
„Dezvoltarea unor tratamente din ce în ce mai interesante împotriva cancerului ajunge la (tot mai puțini) oameni din întreaga lume. În timp ce pacienții din țările cu venituri ridicate pot trăi și se pot vindeca de cancer, cei din mediile defavorizate mor în mod dureros din cauza aceleiași boli.
Trebuie să abordăm această tragedie socială și povară economică, prevenind milioane de decese cauzate de cancer prin investiții strategice. Este timpul să reducem decalajul și să salvăm vieți la nivel global.”
Dori.l • 03.02.2024, 11:21
Hai ca si-au amintit de bolnavii de cancer, pe care i-au uitat din cauza de covid, de gripa, de bla bla.
EDYKEY • 02.02.2024, 12:24
Pe lângă factorii menţionaţi în articol, trebuie subliniat şi un alt factor important şi anume alimentaţia... Toate alimentele sunt procesate, cuprind aditivi, fel de fel de substanţe cancerigene... care conduc la apariţia bolii.