„Atacurile asupra sistemului medical reprezintă o încălcare a dreptului internațional umanitar – oricând și oriunde. Ele privează oamenii de îngrijirea de care au nevoie urgent și distrug sistemele de sănătate deja tensionate. Asta vedem în Ucraina”, a declarat Tedros, în fața Consiliului de Securitate al ONU.

Șeful OMS a adăugat că serviciile de sănătate mintală sunt, de asemenea, foarte afectate de conflict, cu peste 35.000 de pacienți cu probleme psihice internați în spitale de psihiatrie ucrainene și în centrele de tratament pe termen lung, „care se confruntă cu o lipsă gravă de medicamente, alimente, încălzire, pături și multe altele”.

Pe lângă asta, conflictul din Ucraina amplifică și impactul pandemiei de COVID în țară, a adăugat Tedros.

„Scăderea numărului de teste de la începutul conflictului înseamnă că este probabil să existe o transmitere semnificativă nedetectată. Și cu mai puțin de 40% din populația adultă complet vaccinată, acest lucru crește riscul ca un număr mare de oameni să dezvolte boli severe”, a spus Tedros.

Șeful OMS a adăugat că OMS a trimis aproximativ 100 de tone metrice de consumabile medicale în regiune, inclusiv „oxigen, insulină, materiale chirurgicale, anestezice și truse de transfuzie de sânge – suficiente pentru 4.500 de pacienți cu traumatisme și 450.000 de pacienți de asistență medicală primară, timp de o lună”.

Cu toate că OMS are mai multe provizii esențiale pregătite pentru convoaiele ONU care încearcă să intre în regiunile din Ucraina, acestea nu pot ajunge la ucraineni.

„De exemplu, convoiul ONU către Sumî, care includea un camion OMS încărcat cu produse medicale critice, nu a putut intra. Cantități pregătite pentru Mariupol rămân în zonele de așteptare și nu pot continua. Accesul la acestea și în alte zone este acum critic”, a mai spus șeful OMS.

La finalul declarațiilor sale, Tedros a transmis că, deși Ucraina este „pe bună dreptate în centrul atenției lumii”, el a cerut consiliului „să nu piardă din vedere multe alte crize în care suferă oamenii”, inclusiv milioane de oameni care încă suferă în Afganistan, Etiopia, Siria și Yemen.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

 
 

Urmărește-ne pe Google News