„Ştiinţa ne-a oferit instrumentele” necesare în lupta împotriva pandemiei, „dacă acestea sunt distribuite în mod solidar pe plan mondial, atunci vom putea să punem capăt COVID-19 ca urgenţă sanitară mondială în acest an”, a transmis miercuri directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-un comunicat.

Șeful OMS a subliniat că „dacă ţările cu venituri ridicate plătesc echitabil cota lor” de finanţare a dispozitivului ACT-A, programul „poate ajuta ţările cu venituri mici şi medii să surmonteze ratele scăzute de vaccinare împotriva COVID-19, nivelul scăzut de testări şi penuria de medicamente”.

De altfel, șeful OMS atrage atenția că răspândirea rapidă a variantei Omicron face cu atât mai urgentă distribuirea echitabilă a testelor, tratamentelor şi vaccinurilor.

Acceleratorul ACT-A, acronimul englez pentru Acces la instrumente împotriva COVID, este un dispozitiv creat de marile agenţii internaţionale de sănătate, de Banca Mondială şi Fundaţia Bill&Melinda Gates.

Condus de OMS, dispozitivul intenționează să accelereze accesul la instrumentele de luptă împotriva COVID în ţările sărace.

ACT-A are nevoie de 23,4 miliarde de dolari în perioada octombrie 2021-septembrie 2022 ca să funcționeze, dar numai 800 milioane de dolari au fost colectate până în prezent.

Astfel că, pentru acest program sunt necesare 16 miliarde de dolari din partea ţărilor bogate „pentru a completa deficitul de finanţare imediată” în timp ce ţările cu venituri medii ar trebui să se autofinanţeze.

Până acum, Canada, Germania, Kuweit, Norvegia, Arabia Saudită şi Suedia au atins sau au depăşit un nivel de finanţare echitabilă.

Foto: Epa

 
 

Urmărește-ne pe Google News