La reuniunea comitetului de urgență de joi sunt incluși experți din cele mai afectate regiuni, care s-au consultat și cu oameni de știință. Aceștia vor face o recomandare directorului general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus. Acesta din urmă va decide dacă boala va fi considerată o urgenţă de sănătate publică internaţională, notează Reuters.
Concluziile la care vor ajunge experții nu sunt aşteptate înainte de vineri.
Desemnarea unei urgenţe de sănătate publică de importanţă internaţională nu are consecinţe practice imediate dincolo de o mai mare vigilenţă din partea oamenilor şi guvernelor.
OMS a declarat noul coronavirus o urgenţă de sănătate publică de importanţă internaţională la 30 ianuarie 2020.
Cu toate că variola maimuței, apărută prima oară în Africa, nu se răspândește la fel de ușor precum COVID, ea a provocat agitaţie la nivel internaţional din cauza recentului său focar în mai multe ţări în care nu mai fusese semnalată niciodată.
Până acum, potrivit Reuters, au fost raportate peste 3.000 de cazuri cu variola maimuței, în mai mult de 40 de țări din afara Africii. România a confirmat și ea cinci cazuri.
Până acum, nu au fost raportate decese.
Potrivit responsabililor medicali, focarul pare să fie concentrat în rândul bărbaţilor care au avut relaţii sexuale cu mai mulţi alţi bărbaţi.
Simptomele variolei maimuței sunt de obicei asemănătoare gripei, urmate de o erupție larg răspândită pe față și pe corp.
Deşi uneori mortală, variola maimuţei este tratabilă, iar majoritatea pacienţilor infectaţi se recuperează în câteva săptămâni, fără tratament.