Descriind situația ca fiind „îngrijorătoare” din cauza creșterii recente a numărului de cazuri la păsări și mamifere, dr. Sylvie Briand, director al departamentului de pregătire și prevenire a epidemiilor și pandemiilor, a declarat că OMS își revizuiește evaluarea globală a riscurilor, ținând cont de evoluțiile recente.
După ce, la începutul lunii februarie, OMS a evaluat drept scăzut riscul pentru oameni din cauza gripei aviare, autoritățile din Cambodgia au raportat, joi, moartea unei fete de 11 ani din cauza H5N1 și au început să testeze 12 dintre persoanele cu care aceasta a intrat în contact. Tatăl fetei, care a prezentat simptome, a fost, de asemenea, testat pozitiv.
Situația globală a virusului H5N1 este îngrijorătoare, având în vedere răspândirea largă a virusului la păsările din întreaga lume și rapoartele tot mai numeroase de cazuri la mamifere, inclusiv la oameni.
Dr. Sylvie Briand, director din cadrul OMS:
„OMS ia în serios riscul reprezentat de acest virus și îndeamnă la o vigilență sporită din partea tuturor țărilor”, a adăugat Briand.
Reprezentanta OMS a precizat că nu este clar dacă a existat o transmitere de la om la om – acesta fiind motivul pentru care este nevoie de o analiză a cazurilor din Cambodgia – sau dacă cele două infectări au apărut din cauza „acelorași condiții de mediu”, probabil contactul apropiat cu păsări sau alte animale infectate.
O nouă tulpină de H5N1, varianta 2.3.4.4b, a apărut în 2020, a provocat un număr foarte mare de decese în rândul păsărilor sălbatice și domestice în ultimele luni și a infectat inclusiv mamifere, ceea ce a stârnit îngrijorări la nivel mondial.
Cu toate acestea, spre deosebire de focarele anterioare de H5N1, care există de mai bine de două decenii, acest subtip nu provoacă apariția unor cazuri semnificative la oameni. Până în prezent, mai puțin de zece cazuri au fost raportate la OMS în rândul persoanelor care au avut un contact apropiat cu păsările infectate, iar cele mai multe dintre acestea au fost ușoare.
OMS a precizat că există antivirale disponibile, precum și 20 de vaccinuri pandemice licențiate în cazul în care virusul va suferi schimbări, deși acestea ar trebui actualizate pentru a se potrivi mai bine cu tulpina H5N1 în circulație.
Acest proces ar putea dura între patru și cinci luni, a declarat Richard Webby, director al Centrului de colaborare al OMS pentru studii privind ecologia gripei la animale și păsări de la Spitalul de copii St. Jude din statul american Tennessee. Totuși, unele vaccinuri stocate ar fi disponibile între timp.
Foto: EPA