Un comitet de urgență s-a reunit miercuri, 14 august, la solicitarea OMS pe tema mpox.

„Astăzi, comitetul de urgenţă s-a reunit şi m-a informat că, în opinia sa, situaţia constituie o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional. Am acceptat această recomandare”, a declarat directorul general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferinţă de presă.

Numai şeful OMS poate lansa urgenţa de sănătate publică de interes internaţional, la sfatul unui comitet ad-hoc de experţi.

Mai mult de 14.000 de cazuri de infectare cu o nouă tulpină de mpox au fost detectate în Africa în acest an, conform declaraţiilor făcute de şeful OMS. Cel puţin 500 de persoane au murit în epidemia actuală, a mai susţinut el.

Epicentul epidemiei este Republica Democrată Congo, dar în ultimele săptămâni au fost raportate 90 de cazuri în ţările vecine.

Mpox (variola maimuței) este o boală virală care se răspândeşte de la animale la om, însă se poate transmite şi prin contact fizic direct cu o persoană infectată cu acest virus.

„Transmiterea se face destul de greu de la om la om prin contact direct și prelungit, prin intermediul diverselor secreții și fluide corporale. Aici înseamnă și calea de transmitere sexuală și prin intermediul particulelor respiratorii. Trebuie să existe un contact prelungit”, explica în ianuarie 2023 medicul infecționist Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului „Matei Balș” din București, într-un interviu pentru Libertatea.

Simptomele inițiale sunt de obicei asemănătoare gripei – febră, frisoane, epuizare, dureri de cap și slăbiciune musculară – urmate de umflarea ganglionilor limfatici, care ajută organismul să lupte împotriva infecțiilor și bolilor.

Urmează o erupție larg răspândită pe față și pe corp, inclusiv în interiorul gurii și pe palme și tălpi. Pustulele sunt dureroase, sidefate și pline de lichid. În cele din urmă, acestea se usucă și trec într-o perioadă de două până la trei săptămâni, potrivit Centrului pentru Controlul Bolilor (CDC) din SUA.

Această boală a fost înregistrată în 16 ţări africane începând din ianuarie 2022. Virusul ajunsese și în România, când în 2022 am avut zeci de persoane bolnave. Primul caz a fost înregistrat în România pe 13 iunie 2022, la un pacient în vârstă de 26 de ani.

Urmărește-ne pe Google News