Peste 627.000 de persoane au murit la nivel mondial în 2020 din cauza malariei, cele mai multe decese fiind înregistrate în rândul bebelușilor din zonele sărace ale Africii. În 2019, numărul deceselor asociate malariei a fost de 558.000, potrivit raportului OMS.
Circa două treimi dintre decesele înregistrate în plus în 2020 au legătură cu perturbările apărute din cauza pandemiei de coronavirus. Practic, măsurile anti-COVID au îngreunat acțiunile de prevenire, tratament și diagnosticare a malariei.
Serviciile sanitare au rămas totuși funcționale în ciuda dificultăților, motiv pentru care reprezentanții OMS spun că cel mai negru scenariu a fost evitat, în condițiile în care estimările indicau o posibilă dublare a numărului deceselor din cauza malariei în 2020 în Africa Subsahariană, ceea ce nu s-a întâmplat.
Bilanțul victimelor maladiei a crescut anul trecut cu 12% în această regiune a Africii față de 2019.
Malaria este o boală infecțioasă provocată de paraziţi transmişi la om prin înţepătura femelei ţânţarului anofel. Poate fi prevenită şi este tratabilă.
În luna octombrie, OMS a aprobat un vaccin anti malarie dezvoltat de compania GSK. De asemenea, la finalul lunii iulie, compania farmaceutică germană BioNTech a anunțat că plănuieşte să dezvolte un vaccin împotriva malariei, bazat pe tehnologia ARN mesager.
„Prin sporirea finanţării, acces la soluţii salvatoare de vieţi şi la inovaţie robustă în soluţii noi pentru a rămâne cu un pas în faţa evoluţiei ţânţarilor şi paraziţilor, putem să accelerăm acţiunea transformatoare şi să punem capăt malariei în decursul unei generaţii”, a declarat Abdourahmane Diallo, director executiv al organizaţiei RBM Partnership to End Malaria.
Foto: EPA
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!