Avertismentul vine în momentul în care mai multe națiuni raportează rate record de infecție și introduc restricții.
Hans Kluge a declarat pentru BBC că introducerea unor măsuri precum purtarea obligatorie măștilor în toate spațiile, închise ori deschise, ar putea ajuta.
Potrivit lui Kluge, în spatele răspândirii coronavirusului în Europa a stat o combinație de factori precum sezonul rece, vaccinarea insuficientă a populației și dominația în regiune a variantei Delta, mai transmisibilă decât cele anterioare.
Directorul OMS Europa a solicitat o utilizare sporită a vaccinurilor şi punerea în aplicare a măsurilor de bază de sănătate publică şi a celor mai noi tratamente medicale, pentru a ajuta la combaterea creşterii.
„Covid-19 a devenit din nou cauza numărul unu de mortalitate în regiunea noastră, însă știm ce trebuie făcut pentru a lupta împotriva bolii”, a declarat Hans Kluge pentru BBC.
Oficialul a mai spus că vaccinarea obligatorie ar trebui privită ca o „ultimă soluţie”, dar că ar fi „foarte oportun” să existe o „dezbatere juridică şi în societate” despre această problemă.
„Înainte de asta, există şi alte mijloace, precum paşaportul Covid”, a spus el, adăugând că acesta „nu este o restricţie a libertăţii, ci mai degrabă este un instrument pentru a ne păstra libertatea individuală”.
Noi restricții pe continent
Austria a devenit vineri prima țară europeană care a anunțat că vaccinarea împotriva Covid-19 va deveni o cerință obligatorie legală. Noua regulă urmează să intre în vigoare în februarie 2022. Anunțul, alături de cel al unui nou lockdown național, a fost făcut ca răspuns la un număr record de cazuri și la nivelul scăzut de vaccinare.
Republica Cehă și Slovacia au anunțat restricții pentru persoanele nevaccinate, după ce au înregistrat un număr fără precedent de cazuri noi de COVID-19.
Marea Britanie a înregistrat vineri 44.242 de noi cazuri de coronavirus. Guvernul britanic a spus în mod constant că nu are planuri pentru un lockdown, dar a avertizat că ar putea introduce măsuri suplimentare pentru limitarea răspândirii coronavirusului.
Iar ministrul german al sănătății, Jens Spahn, a descris situația din țara sa drept o „urgență națională” și a refuzat să excludă un nou lockdown la nivel național.
În Țările de Jos, la Rotterdam, a izbucnit o revoltă violentă, vineri seară, din cauza noilor măsuri anti-COVID. Sute de protestatari s-au adunat pentru a-și arăta furia față de planurile guvernului de a introduce mai multe restricții, printre care și interzicerea artificiilor în noaptea de Revelion.
Foto: EPA