Agenția de sănătate a ONU a documentat până acum aproximativ 200 de atacuri în Ucraina asupra unităților sanitare, iar în prezent, puține spitale funcționează, a declarat Hans Kluge la o reuniune regională a celor 53 de state membre ale OMS, la care au participat și colegi de rang înalt din agenție.

„40% dintre familii au cel puțin un membru care are nevoie de un tratament cronic pe care nu îl mai găsește, ceea ce duce la un număr estimat de cel puțin 3.000 de decese premature care puteau fi evitate”, a afirmat Kluge în discursul său, menționând boli precum HIV/SIDA și cancerul.

Matilda Bogner, șefa misiunii ONU de monitorizare a drepturilor omului în Ucraina, a declarat marți că a observat o creștere a ratei mortalității în Ucraina din cauza lipsei de acces la îngrijiri medicale.

„Dreptul la sănătate a fost grav afectat în întreaga țară”, a afirmat aceasta. Într-un subsol înghesuit al unei școli din Yahidne, zece persoane vârstnice au murit pentru că nu au putut să părăsească adăpostul în condiții sigure, a adăugat Matilda Bogner, în cadrul unui briefing de presă separat.

Oficialii OMS au declarat săptămâna trecută că strâng dovezi pentru o posibilă investigație privind crime de război comise în cazul unor atacuri ale rușilor.

Moscova a negat acuzațiile anterioare ale Ucrainei și ale națiunilor occidentale privind posibile crime de război și a negat, de asemenea, că ar fi vizat civili în război.

În cadrul reuniunii OMS, care a avut loc la Copenhaga și la care mulți au participat online, membrii organizației au adoptat o rezoluție care ar putea duce la închiderea biroului regional al OMS din Rusia și la suspendarea reuniunilor sale din această țară.

Trimisul rus, Andrey Plutnitsky, s-a opus rezoluției și s-a declarat „extrem de dezamăgit”.

În schimb, alții au criticat măsurile OMS, spunând că acestea nu sunt suficient de dure. „Închiderea hubului european din Rusia pare sfioasă și blândă. Președintelui rus Vladimir Putin nu-i va păsa”, a declarat Lawrence Gostin, profesor la Facultatea de Drept Georgetown din Washington, D.C., care urmărește îndeaproape deciziile OMS.

Mai mulți diplomați au declarat pentru Reuters că au renunțat la eforturile de suspendare a Rusiei din consiliul executiv al OMS din cauza unor aspecte tehnice legislative, deși membrii organizației ar putea încerca, în cursul acestei luni, să înghețe dreptul de vot al Moscovei.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News