Conform studiilor realizate de o reţeaua mondială de laboratoare GISAID, care colaborează cu OMS, procentul detectării variantei Omicron în secvenţierile lor a crescut de la 0,1 % în urmă cu o săptămână la 1,6 % în prezent.
Cu toate astea, datele au susținut că majoritatea cazurilor – 96% – continuă să fie cu varianta Delta, în prezent dominantă.
Pe de altă parte, doar o mică parte din cazurile de COVID se analizează în laborator, astfel încât aceste date sunt statistice.
În orice caz, varianta Omicron a câştigat rapid teren în faţa variantei Delta, cifrele confirmând că Omicron „are avantaje de transmisibilitate faţă de varianta Delta”.
În același raport epidemiologic săptămânal, OMS insistă că încă nu există date care să confirme că Omicron produce cazuri mai grave de COVID.
Cu toate astea, creşterea numărului de spitalizări în ţările unde prezenţa sa este foarte mare, precum Africa de Sud sau Marea Britanie, confirmă ca este o variantă a COVID capabilă să pună o presiune alarmantă pe sistemele sanitare.
Experții OMS atrag din nou atenția că datele preliminare indică un pericol mai mare de infectare cu varianta Omicron între cei vaccinaţi şi cei care au trecut prin boală, astfel încât riscul asociat noii variante continuă să fie „foarte ridicat”.
Detectat pentru prima dată în noiembrie în Africa de Sud, Omicron a stârnit îngrijorare şi a înăsprit restricţiile sanitare în întreaga lume.
Potrivit ultimei actualizări OMS, din 16 decembrie, ea a fost confirmată în 89 de state, dar estimarea este că ar fi prezentă în aproape toate statele lumii.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!