Studiile clinice internaționale publicate miercuri confirmă că medicamentele ieftine din clasa steroizilor, disponibile pe scară largă, pot ajuta pacienții cu COVID-19 în stare gravă să supraviețuiască. Pe baza noilor dovezi, Organizația Mondială a Sănătății recomandă utilizarea acestor medicamente pentru tratarea pacienților cu afecțiuni grave și critice, dar nu și a celor cu forme uşoare ale bolii.
Analiza OMS are la bază datele din șapte studii clinice, care au evaluat trei steroizi la mai mult de 1.700 de pacienți. Concluzia este că fiecare dintre cele trei medicamente a redus riscul de deces.
„În mod clar, steroizii sunt acum standardul de îngrijire”, a spus doctorul Howard C. Bauchner, redactor-şef al JAMA, care a publicat mai multe lucrări despre tratament. Corticosteroizii ar trebui să fie acum tratamentul de primă linie pentru pacienții cu afecțiuni critice, au spus autorii. Remdesivir este singurul alt medicament dovedit a fi eficient la pacienții grav bolnavi.
Steroizii reduc cu o treime riscul de deces în cazul pacienţilor cu COVID în stare gravă
Analiza datelor colectate a constatat că steroizii reduc cu o treime riscul de deces în rândul pacienților cu COVID-19 cu boală critică.
Dexametazona a produs o scădere cu 36% a deceselor la 1.282 de pacienți tratați în trei studii separate. Hidrocortizonul, testat la 374 de pacienți în trei studii, pare să reducă decesele cu 31%, iar un studiu mic cu metilprednisolon la 47 de pacienți a dus la o scădere de 9% a deceselor. Analiza a fost efectuată de un grup de lucru al OMS, care depune eforturi pentru a evalua rapid terapiile pentru Covid-19.
Noile studii vor consolida încrederea în utilizarea steroizilor, a spus doctorul Todd Rice, profesor asociat de medicină la Școala de Medicină a Universității Vanderbilt.
În noua îndrumare, OMS a avertizat că pacienţii cu COVID-19 care nu sunt grav bolnavi pot suferi reacții adverse.
Steroizii precum dexametazona, hidrocortizonul și metilprednisolonul sunt adesea folosiți de medici pentru a inhiba sistemul imunitar al organismului, ameliorând inflamația, umflarea și durerea. Mulți pacienți cu Covid-19 nu mor din cauza virusului, ci din cauza reacției exagerate a organismului la infecție.
În studiile clinice, doar cei mai bolnavi pacienți au fost tratați cu steroizi. Trebuie, de asemenea, identificate dozele și durata optimă a tratamentului.
Pe de altă parte, steroizii pot avea efecte secundare dăunătoare, în special la pacienții vârstnici, care reprezintă majoritatea pacienților cu coronavirus foarte bolnavi. Medicamentele pot lăsa pacienții vulnerabili la alte infecții, pot crește nivelul glicemiei și pot provoca confuzie și delir.
În iunie, cercetătorii de la Universitatea Oxford au descoperit că dexametazona a îmbunătățit ratele de supraviețuire la pacienții grav bolnavi.
OMS a început să lucreze la noile îndrumări în iunie, în parteneriat cu cercetătorii a șapte studii clinice, pentru a efectua o metaanaliză. Oficialii OMS au catalogat calitatea dovezilor în favoarea tratamentului cu steroizi pentru pacienții grav bolnavi ca fiind de „certitudine moderată”.
Printre studiile publicate miercuri a fost un studiu brazilian cu 299 de pacienți cu sindrom de detresă respiratorie acută, unde s-a utilizat tratamentul cu dexametazonă. Steroidul a îmbunătățit semnificativ rezultatele şi a crescut durata de viaţă a pacienţilor.
Un alt studiu efectuat în Franța a evaluat doze mici dintr-un alt steroid, hidrocortizonul. Cei 148 de pacienţi care au primit medicamentul au avut mai multe șanse să supraviețuiască, dar rezultatele nu au fost semnificative din punct de vedere statistic, deoarece studiul a fost oprit devreme.