Șeful DSU a explicat că este vorba despre concentratoare de opt litri, care, cu siguranţă, vor fi un sprijin „major” pentru spitale şi serviciile de urgenţă.
„În ultima perioadă am primit suport de la prieteni, de la ţări din cadrul Uniunii Europene, din afara Uniunii Europene, pentru lucruri care lipsesc în acest moment. Una dintre cele mai importante probleme a rămas cea a concentratoarelor de oxigen şi suportul pentru creşterea capacităţii de livrare de oxigen”, a declarat vineri Arafat, la Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei de la Ciolpani.
Zilele trecute, România a mai primit ajutor privind concentratoarele de oxigen. Spre exemplu, primul transport de concentratoare de oxigen donate de Israel a ajuns marți la București. Israelul mai urmează să trimită în țara noastră, pe 7 noiembrie, medici și asistenți „pregătiți să meargă oriunde este nevoie”.
La finalul săptămânii trecute, Raed Arafat a declarat că România se confruntă cu o criză de oxigen, deoarece „sunt doar două firme mari şi una mai mică ce livrează oxigen în ţară”.
Joi, premierul interimar, Florin Cîțu a declarat, după o întâlnire cu producătorii de oxigen şi cu reprezentanţii Departamentului pentru Situații de Urgență, că în acest moment, cea mai bună soluție pentru criza de oxigen din unitățile medicale este folosirea oxigenului industrial.
Problemele legate de alimentarea cu oxigen sunt cele care au dus și la tragedia de la spitalul din Târgu Cărbunești, județul Gorj, pe 22 octombrie, unde trei pacienți au murit după ce instalația de oxigen s-a golit.