„De la rapoartele din această dimineață despre un raid asupra Spitalului Kamal Adwan din nordul Gaza, am pierdut legătura cu personalul de acolo”, a declarat șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, pe X vineri la prânz, adăugând: „Această evoluție este profund tulburătoare, având în vedere numărul de pacienți care sunt tratați și oamenii care se adăpostesc acolo”.

Numărul de medici răniți în atac nu este cunoscut

Mai mulți membri ai personalului medical au fost răniți când armata israeliană a atacat din nou Spitalul Kamal Adwan din Beit Lahia, cu bombardamente de artilerie și focuri de armă, iar soldații au luat cu asalt unitatea medicală, avariind echipamentele critice de salvare a vieții.

Armata israeliană a bombardat și stația principală de oxigen a spitalului, făcând-o nefuncțională, au declarat surse medicale pentru Anadolu.

Înainte de ultimul atac israelian, Tedros a menționat în declarația sa că OMS și partenerii săi au reușit să ajungă la Spitalul Kamal Adwan joi noaptea târziu, în mijlocul ostilităților, și au transferat 23 de pacienți și 26 de îngrijitori la Spitalul Al-Shifa.

Potrivit șefului OMS, echipa a livrat și 180 de unități de sânge, materiale chirurgicale și medicamente pentru peste 5.000 de pacienți.

Cameră de spital distrusă în atacul israelian de vineri. Foto: X

Spitalul Kamal Adwan era suprapopulat

El a spus că spitalul a fost supraaglomerat cu aproape 200 de pacienți – un flux constant de cazuri traumatice oribile, precum și găzduind sute de persoane care caută adăpost.

„Accesul la spitalele din Gaza devine incredibil de dificil și expune personalul nostru la pericole inutile”, a spus Tedros.

El și-a reiterat apelul pentru un armistițiu imediat și protecția spitalelor, pacienților, profesioniștilor din domeniul sănătății și umanitarilor.

„Toată lumea din Gaza are nevoie de pace”, a subliniat el.

Israelul a continuat o ofensivă devastatoare asupra Gaza de la un atac din octombrie anul trecut al grupului de rezistență palestinian Hamas, în ciuda unei rezoluții a Consiliului de Securitate al ONU care cere un armistițiu imediat.

Peste 42.800 de persoane au fost ucise de atunci, majoritatea femei și copii, și peste 100.500 de alte persoane au fost rănite, potrivit autorităților locale de sănătate.

Ofensiva israeliană a strămutat aproape întreaga populație a teritoriului în mijlocul unei blocade continue care a dus la grave lipsuri de alimente, apă curată și medicamente.

Urmărește-ne pe Google News