În luna mai au fost raportate peste 300 de cazuri suspecte și confirmate de variola maimuței, virus asociat în mod normal cu centrul sau vestul Africii. Cele mai multe dintre cazuri se înregistrează în Europa, unde boala, de obicei ușoară și cu simptome asemănătoare gripei, a început să se răspândească de la începutul lunii.
Până acum nu a fost raportat niciun deces în urma infectării cu variola maimuței.
OMS ia în considerare dacă focarul ar trebui să fie evaluat ca o „potențială Urgență de Sănătate Publică cu Preocupare Internațională”. O astfel de declarație, așa cum a fost făcută pentru COVID-19 și Ebola, ar ajuta la accelerarea cercetării și a finanțării pentru a controla boala, notează Reuters.
Întrebată luni dacă acest focar are potențialul de a se transforma într-o pandemie, Rosamund Lewis, responsabil tehnic pentru variola maimuței din Programul OMS pentru Urgențe de Sănătate, a spus: „Nu știm, dar nu credem asta”.
„În acest moment, nu ne preocupă o pandemie globală”, a adăugat ea.
OMS a transmis și vineri, 27 mai, că variola maimuței nu ar trebui să provoace îngrijorare, întrucât multe dintre cazuri vor fi uşoare.
Luni, 23 mai, Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor a anunțat că riscul de infectare pentru populația generală este „foarte scăzut”, dar este „ridicat” la persoanele cu mai mulţi parteneri sexuali.
Nu există tratamente sau vaccinuri specifice pentru variola maimuţelor, dar multiplicarea cazurilor poate fi stopată prin vaccinarea împotriva variolei.
În acest context, unele țări au început să distribuie vaccinuri persoanelor apropiate de cazuri confirmate.
Vineri, 27 mai, ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a precizat că fiecare stat membru al Uniunii Europene va primi o cantitate de vaccin împotriva variolei prin intermediul unei instituții a blocului, iar solicitarea inițială făcută de statul român este de 1.000 de doze.
Vezi evoluţia de până acum a cazurilor de variola maimuţei în România!