Potrivit OMS, cazurile COVID din Ucraina sunt în scădere faţă de săptămâna anterioară, însă există un risc semnificativ de boală şi decese, din cauza ratelor scăzute de vaccinare, precum şi în rândul celor peste două milioane de ucraineni care au fugit din ţară în zonele învecinate, de asemenea, cu rate scăzute de vaccinare.
Ucraina a vaccinat circa 34% din populație, în timp ce rata de imunizare a Republicii Moldova, ţară vecină, este de aproximativ 29%, potrivit platformei Our World in Data.
De la începutul pandemiei, în Ucraina și în țările învecinate au fost înregistrate un total de 791.021 de cazuri noi de COVID şi 8.012 noi decese, între 3 şi 9 martie, potrivit raportului OMS, publicat duminică.
„Din păcate, acest virus va profita de ocazii pentru a continua să se răspândească. Noi, ca organizație, recunoaștem că țările se află în situații foarte diferite, se confruntă cu provocări diferite. Se circulă mult și există mulți refugiați în această criză”, a declarat miercuri responsabilul tehnic al OMS pentru COVID-19, Maria Van Kerkhove, în timpul unei conferințe.
Tot miercuri, dr. Mike Ryan, director executiv al programului OMS de urgențe în sănătate, a declarat că va exista „fără îndoială” o creștere a infectărilor COVID în Ucraina. El a atribuit creșterea prezisă lipsei de testare, vaccinărilor oprite și unei populații stresate, obosite de război, cu rate de vaccinare deja scăzute.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina