Siguranţa unui potenţial vaccin pentru COVID-19 este ”primul şi cel mai important aspect pe care îl avem în vedere”, a declarat, în cadrul unei conferințe online, coordonatoarea departamentul ştiinţific din cadrul OMS, conform Reuters.

Procesul (de testare – n.r.) trebuie să respecte în continuare regulile jocului. În cazul medicamentelor şi vaccinurilor administrate oamenilor, în primul rând trebuie să se testeze siguranţa.

Dr. Soumya Swaminathan:

Vaccinul pe care AstraZeneca îl dezvoltă împreună cu Universitatea Oxford a fost descris anterior de OMS ca fiind, probabil, cel mai important candidat la nivel mondial şi cel mai avansat din punct de vedere al stadiului de dezvoltare.

OMS se află în plin proces de formare a unei coaliţii la nivel mondial, denumită ”ACT (n.r. – Access to COVID-19 Tools) Accelerator”, prin care se încearcă asigurarea accesului echitabil la vaccinuri, tratamente şi diagnostice pentru noul coronavirus atât pentru ţările bogate, cât şi pentru cele sărace.

Pe lângă cele 92 de state cu venituri reduse care caută ajutor, şi-au exprimat interesul şi 79 de ţări cu posibilităţi financiare mai mari, termenul-limită pentru asumarea angajamentelor fiind 18 septembrie.

Unele state care au încheiat acorduri proprii privind achiziţionarea de vaccinuri împotriva noului coronavirus, inclusiv Statele Unite, au anunţat că nu se vor alătura iniţiativei OMS.

Vor să furnizeze două miliarde de doze de vaccin

Componenta principală a ACT Accelerator, cunoscută drept planul COVAX, e să furnizeze două miliarde de doze de vaccin până la sfârşitul anului 2021, deşi obiectivele privind strângerea de fonduri suferă întârzieri. Achiziţia în volum mare şi tarifarea eşalonată, oferite de unii producători, ar putea face vaccinul mai accesibil, a precizat Soumya Swaminathan.

”Este nevoie de uniune. Dacă fiecare ţară şi fiecare organizaţie încearcă să realizeze acest lucru pe cont propriu, va fi (un proces) îndelungat şi dificil. Este pentru prima dată când omenirea va avea nevoie de vaccinuri în miliarde de doze”, a mai spus oficialul OMS.

Nouă companii farmaceutice s-au angajat marţi, 8 septembrie, să ”respecte integritatea procesului ştiinţific” în contextul presiunii cu care se confruntă pentru a produce rapid un vaccin anticoronavirus.

Foto: EPA

 
 

Urmărește-ne pe Google News