La nivelul celor 53 de țări din regiunea europeană a OMS, doar 13% dintre sugari sunt alăptați, cel mai mic procent din toate regiunile, și doar o treime din populația adultă este vaccinată cu schema completă. Totul, în contextul în care varianta Delta a devenit dominantă în Europa, iar numărul îmbolnăvirilor a trecut de 60 de milioane.
Alăptarea este una dintre cele mai eficiente modalități de asigurare a sănătății, furnizării anticorpilor și protecției împotriva COVID-19 a copilului, iar vaccinarea mamei care alăptează nu prezintă niciun risc pentru mamă și sugarul ei.
Organizația Mondială a Sănătății:
Potrivit OMS, alăptarea trebuie continuată atât în perioada în care mama suferă de COVID-19, cât și după vaccinarea acesteia, pentru că SARS-CoV-2 nu a fost depistat în laptele matern. Astfel, alăptarea este sigură pentru copil deși mama se îmbolnăvește. Aceasta trebuie însă să respecte măsurile de protecție sanitară recomandate de specialiști. Totodată, prin vaccinare, anticorpii dobândiți de mamă ajung în lapte, ceea ce poate ajuta la protejarea copiilor de infecția cu virusul SARS-CoV-2.
CNCAV mai transmite că mamele care s-au infectat cu coronavirus trebuie să poarte mască de protecție în timpul alăptării, să se spele pe mâini cu apă și săpun timp de 20 de secunde, înainte și după atingerea copilului și să curețe și să dezinfecteze suprafețele atinse în mod regulat.
Foto: EPA