OMS înființează Grupul consultativ științific pentru originile noilor agenți patogeni. Echipa va fi formată din 20 de specialiști, printre care experți în siguranța în laborator, în biosecuritate, geneticieni și experți în boli ale animalelor.
Teoria conform căreia coronavirusul a fost scăpat de la Institutul de virologie din Wuhan, la sfârșitul anului 2019, a fost mult timp promovată drept o posibilă cauză a pandemiei, inclusiv de apropiați ai fostului președinte al SUA, Donald Trump, și de unii parlamentari americani. Teoria a fost respinsă în repetate rânduri, până în această vară, când mai mulți oameni de știință au declarat că nu ar putea fi exclusă în totalitate.
Nici echipa OMS care a vizitat în China în luna ianuarie și niciun raport al serviciilor americane de informații, publicat în august, nu au putut ajunge la o concluzie clară cu privire la teoria scurgerilor de laborator.
China neagă această ipoteză, unii oficiali chinezi sugerând chiar că noul coronavirus ar fi scăpat dintr-un laborator al armatei americane și că în această direcție ar trebui să se îndrepte investigațiile Organizației Mondiale a Sănătății.
Membrii echipei OMS care au mers la Wuhan la începutul acestui an au declarat că oficialii chinezi au refuzat să le predea informații cheie, precum date brute despre primii pacienți infectați, care ar fi pututut ajuta la determinarea locului și momentului în care a izbucnit pandemia.
Un purtător de cuvânt al OMS a declarat pentru The Wall Street Journal că, de această dată, prioritatea noii echipe trebuie să fie „datele și accesul în țara unde primele rapoarte au fost identificate”.
Primele cazuri de infectare cu coronavirus au fost raportate la finalul anului 2019, în China. De atunci, peste 232 de milioane de îmbolnăviri au fost confirmate la nivel mondial și peste 4,7 milioane de persoane au murit din cauza COVID-19, potrivit platformei Worldometers.info.
Foto: EPA