Într-un briefing de presă, medicul irlandez Mike Ryan, 56 de ani,
director executiv al programului Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru urgențe sanitare, a făcut apel la o „relaxare treptată a măsurilor antiepidemice, astfel încât să nu se irosească câștigurile deja obținute”, informează The Guardian.

Dr. Ryan a avertizat că statele care „se grăbesc prematur” să revină la normalitate, pe fondul răspândirii variantei Delta extrem de contagioase a Covid-19, riscă enorm.

Mike Ryan, OMS | Foto: EPA

The Guardian scrie că, deși nu face referire directă la cazul Marii Britanii, unde premierul Boris Johnson a anunțat că va ridica restricțiile pe 19 iulie, în ciuda faptului că Regatul a devenit focar de tulpină Delta, dr. Ryan chiar la UK a făcut trimitere în principal. Dar și la celelalte state ale lumii care s-au relaxat nepermis, pe fondul apariției de noi variante SARS-COV-2, mai amenințătoare decât cele de până acum.

„Pe continentul american avem un milion de cazuri noi pe săptămână. Nu s-a terminat!”, a atenționat oficialul OMS.

Iar în Europa avem o jumătate de milion de cazuri noi pe săptămână. Nu este ca și cum coronavirusul ar fi dispărut.

Dr. Mike Ryan:

Dr. Ryan a avertizat că un nou val COVID va fi consemnat, probabil, în următoarele săptămâni și luni.

Situația a devenit deja îngrijorătoare în mai multe state din Europa.

  • Miercuri, 8 iulie, Marea Britanie a anunțat cel mai mare număr de cazuri de COVID din ultimele cinci luni şi jumătate.
  • Conform The Guardian, Rusia a raportat, tot miercuri, 23.962 de noi cazuri de COVID și 725 de decese, iar majoritatea sunt în corelație cu varianta Delta. 20.633 de infecții și 659 de decese era maximumul întregistrat în urmă cu o săptămână.
  • 1.820 de cazuri au fost raportate în Grecia, conform ultimelor cifre guvernamentale, un număr triplu fată de săptămâna trecută.
  • 14 decese legate de coronavirus și 1.010 cazuri noi au fost anunțate în Italia. Doar 776 de cazuri zilnice erau în urmă cu o săptămână.
  • Olanda a ridicat cea mai mare parte a măsurilor anti-Covid la 26 iunie, în urma unei scăderi a contaminărilor şi după vaccinarea anti-COVID cu cel puţin o doză a două treimi din populaţie. Barurile, restaurantele şi discotecile au fost redeschise. Însă bilanţul COVID s-a dublat în ultima săptămână, ajungând la 8.000 de cazuri noi în 24 de ore.

„Nu vă grăbiți prematur să relaxați măsurile, că pierdeți avantajele pe care le-ați obținut până acum”, a fost mesajul directorului din OMS.

OMS se alătură astfel epidemiologilor din mai multe state – inclusiv din România – care dau ca sigur un val 4 COVID la toamnă, generat tocmai de această tulpină foarte contagioasă, Delta.

Încă de la mijlocul lunii trecute, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, avertiza asupra „unui nou val de îmbolnăviri”, generat de tulpina indiană.

„Perspectiva unui nou val de îmbolnăviri, în toamnă, este foarte probabilă. Varianta Delta are toate caracteristicele să devină variantă dominantă și, din acest motiv, este foarte important ca mai multă lume să fie vaccinată”, a mai spus el.

Varianta descoperită inițial în India este responsabilă pentru mai mult de 90% din infecțiile noi din Marea Britanie și Portugalia și pentru aproximativ 30% din cele înregistrate în Statele Unite. Și în Rusia – cel puțin la Moscova – tulpina Delta a devenit o amenințare.

În România au fost consemnate de INSP 57 de cazuri, iar azi, Iașiul a anunțat că a descoperit, la secvențiere, 8 persoane infectate cu SARS-COV-2 varianta Delta.

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, dr. Florin Roșu, a spus chiar că „vorbim garantat de transmisie comunitară”.

Tot azi au fost confirmate două noi decese ale unor persoane infectate cu această tulpină, ridicând bilanțul la 3, iar Comitetul de vaccinare a trimis un comunicat-avertizare în care a semnalat cât de contagioasă este varianta Delta și cât de mari sunt șansele să devină dominantă la nivel global.

„Varianta Delta s-a dovedit capabilă să declanșeze noi valuri de infecție în țări și regiuni puternic afectate de tulpinile anterioare. O analiză efectuată asupra evoluției din India, bazată pe modelare matematică, estimează că tulpina Delta ar putea infecta până la 50% din populația care a trecut anterior prin boală”, arată CNCAV.

Este absolut necesară creșterea acoperirii vaccinale pentru limitarea transmiterii și reducerea efectelor variantei Delta, a punctat CNCAV.

Foto principală: Profimedia

 
 

Urmărește-ne pe Google News