„Nu am ajuns încă acolo. Dar sfârşitul este aproape”, a declarat șeful OMS, într-o conferință de presă.
Declarația sa privind evoluția pandemiei este cea mai optimistă, de când OMS a declarat COVID o urgență de sănătate globală și a declarat virusul ca fiind pandemie mondială, în martie 2020. De atunci, virusul, care a apărut în China la sfârșitul lui 2019, a ucis aproape 6,5 milioane de oameni și a infectat 606 milioane.
Lansarea vaccinurilor și a tratamentelor au ajutat însă la stoparea severității bolii. Săptămâna trecută, numărul de decese din cauza COVID a fost cel mai scăzut din martie 2020, potrivit ONU.
Cu toate acestea, țările trebuie să analizeze cu atenție politicile lor și să le consolideze pentru viitoarele tulpini COVID, a spus Tedros. El a cerut, de asemenea, națiunilor să vaccineze 100% din grupurile lor cu risc ridicat și să continue să facă teste.
OMS a avertizat cu privire la posibilitatea unor viitoare valuri ale pandmeiei și a spus că țările trebuie să mențină provizii adecvate de echipamente medicale și personal medical.
„Ne așteptăm să existe viitoare valuri de infecții, potențial în momente diferite din întreaga lume, cauzate de diferite subvariante ale Omicron sau chiar de diferite variante de îngrijorare”, a spus epidemiologul principal al OMS, Maria Van Kerkhove.