Într-o postare pe Facebook, OMS România precizează că această metodă ar face mai mult rău decât bine, pe termen lung, precizând că „ae recomandă folosirea detergenților convenționali pentru curățarea drumurilor, cu evitarea producerii de praf și aerosoli”.
Organizaţia pune la îndoială eficienţa folosirii hipocloritului pentru dezinfectare, în perioada pandemiei: „în acest moment și pe baza cunoștințelor științifice disponibile, nu există dovezi în favoarea eficacității igienizării străzilor și a pavajului extern, cu produse chimice dezinfectante sau sanitare”.
În ceea ce priveşte folosirea hipocloritului de sodiu, postarea OMS menţionează că folosirea lui în mod repetat afectează mediul şi sănătatea umană, începând cu ochii şi cu pielea. „Există informații contradictorii privind utilizarea hipocloritului și capacitatea sa de a distruge virusul de pe suprafețe externe (drumuri) și din aer”, susţine OMS.
„Se formează substanţe cancerigene”
Hipocloritul de sodiu ar trebui utilizat doar „în mod excepţional” pentru dezinfecţie. Iată de ce: „Hipocloritul de sodiu este o substanță corozivă pentru piele și dăunătoare pentru ochi, iar dacă intră în contact cu materia organică de pe suprafața drumului poate forma subproduse extrem de periculoase, precum cloraminele și trihalometani, dar și alte substanțe cancerigene”.
De peste două săptămâni, primăriile din mai multe sectoare din Bucureşti au început să dezinfecteze zilnic străzile cu soluţii pe bază de hipoclorit de sodiu. Muncitorii de la salubritate sunt insuficient protejaţi, fiind primii expuşi la acţiunea toxică a dezinfectantului.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro