„Nu vedem o diferenţă în ceea ce priveşte severitatea între subvariantele BA.1 şi BA.2 şi, prin urmare, este un nivel similar de severitate în ceea ce priveşte riscul de spitalizare”, a declarat Maria Van Kerkhove, director al programului de combatere a COVID din cadrul OMS.
Experta a adăugat că această constatare „este cu adevărat importantă, deoarece în multe ţări a existat o circulaţie substanţială atât a BA.1, cât şi a BA.2′.
Concluziile liniștitoare raportate de Kerkhove au fost trase luni de un Comitet consultativ de experţi cu privire la evoluţia virusului care provoacă COVID. Datele experților OMS sunt diferite de cele publicate săptămâna trecută de cercetătorii din Tokyo, potrivit cărora BA.2 provoacă o formă mai gravă a bolii și se dovedește a fi mai rezistentă la tratamente.
Botezată „Omicronul invizibil”, BA.2 este cea mai transmisibilă tulpină de SarS-CoV-2 care a reușit să devină rapid majoritar în toată lumea după ce a fost confirmată la finalul lui noiembrie în Africa de Sud.
Pe lângă BA.1 și BA.2, OMS enumeră alte două subvariante sub umbrela Omicron: BA.1.1.529 și BA.3.
Ca și în cazul altor variante, o infecție cu BA.2 poate fi detectată prin testele clasice pentru coronavirus, deși ele nu pot indica care variantă este responsabilă, fiind nevoie de secvențiere.
În România au fost confirmate până la 20 februarie 226 de cazuri cu subvarianta Omicron BA.2, potrivit datelor prezentate marți de INSP.