„Sunt din ce în ce mai multe studii care arată că Omicron infectează partea superioară a corpului, spre deosebire de alte variante care ar putea provoca pneumonie severă”, a declarat managerul pentru monitorizarea COVID-19 din cadrul OMS, Abdi Mahamud, în cadrul unei conferinţe de presă la Geneva, subliniind că aceasta ar putea fi o „veste bună”.
Totuşi, specialistul a adăugat că transmisibilitatea ridicată a Omicron înseamnă că tulpina va deveni dominantă în câteva săptămâni în numeroase locuri. Acest lucru reprezintă o ameninţare în ţările în care o parte mare a populaţiei nu este vaccinată.
De la finalul lunii noiembrie, când tulpina Omicron a fost depistată prima dată în sudul Africii, oamenii de știință s-au grăbit să afle mai multe despre noua tulpină și cum ar putea fi învinsă.
În ultimele zile, rezultatele mai multor experimente au fost făcute publice și au indicat toate același lucru: tulpina Omicron este mai blândă decât Delta și alte versiuni anterioare ale virusului. Motivul: nu atacă agresiv plămânii.
Astfel, în urma cercetărilor pe șoareci și hamsteri, oamenii de știință au ajuns la concluzia că adesea Omicron produce cele mai severe daune la nivelul căilor aeriene superioare: nasul, gâtul și traheea.
Întrebat dacă este necesar un vaccin specific pentru varianta Omicron, Mahamud a declarat că este prea devreme să se pronunţe, însă a subliniat că această decizie necesită o coordonare globală şi nu ar trebui ca sectorul comercial să decidă singur.
Foto: Epa