90 de milioane de doze de vaccin anti-COVID au fost livrate până acum către 131 de țări, prin COVAX, „insuficient pentru a proteja populațiile de un virus care se răspândește în întreaga lume”, a declarat epidemiologul Bruce Aylward, consultant OMS.

Iar semnalele care vin din unele țări sărace din Africa sunt îngrijorătoare: nu mai au doze pentru a continua campania de imunizare.

Asta în condițiile în care multe state de pe continent se confruntă deja cu al treilea val de îmbolnăviri, la o populație mult prea slab vacccinată ca să poată ține piept pandemiei – în Africa de Sud, de exemplu, doar 2% dintre locuitori sunt vaccinați.

Uganda, Zimbabwe, Bangladesh și Trinidad și Tobago sunt doar câteva dintre țările care au comunicat că au rămas fără vaccinuri în ultimele zile.

În cadrul unui briefing al OMS organizat luni la Geneva, în Elveția, dr. Aylward a declarat că Africa e în pragul unei crize.

Dintre cele 80 de țări cu venituri mici implicate în COVAX, „cel puțin jumătate nu au suficiente vaccinuri pentru a-și putea susține programele de imunizare. O parte au epuizat deja stocul și solicită suplimentarea”, a spus dr. Aylward.

Apelul președintelui sud-african

Președintele sud-african Cyril Ramaphosa a lansat un apel către țările bogate să înceteze să mai stocheze vaccinuri, atât de necesare, acum, în Africa, și să doneze ce le prisosește către COVAX.

Programul a fost creat anul trecut, în încercarea de a asigura acces tuturor statelor lumii la vaccinul anti-COVID, și 192 de țări l-au semnat, urmând ca statele mai bogate să subvenționeze costurile pentru cele sărace.

Promisiunea inițială era de livrare a două miliarde de doze până la sfârșitul lui 2021.

Unii producători nu și-au îndeplinit însă promisiunile de livrare – cum e cazul AstraZeneca, care acum riscă amenzi uriașe. Iar unele state au preferat să stocheze pentru populația proprie, decât să doneze prin COVAX.

Există acum promisiunea liderilor G7 că vor livra un miliard de doze de vaccin, însă pentru asta, ei trebuie să vină cu un plan de extindere a producţiei de vaccinuri.

Foto: EPA

 
 

Urmărește-ne pe Google News